Via het samenwerkingsverband Essential Housing wil ABP zijn deelnemers, zoals docenten, tegemoetkomen. ‘Het doel is dat minstens twee van de drie woningen bestemd zijn voor de verhuur in het gereguleerde en het middenhuursegment’, zegt Harmen van Wijnen, bestuursvoorzitter ABP. 

De woningbouwprojecten hebben minimaal een energielabel van A+++ en BREEAM Excellent-certificering. De huren zijn maximaal 1.200 euro per maand en er komen gezamenlijke voorzieningen voor de bewoners. 

'ABP wil samen bouwen aan een goed pensioen in een leefbare wereld. Daarvoor zoeken we aantrekkelijke langetermijninvesteringen, en liefst investeringen die het verschil maken in de levens van onze deelnemers’, aldus van Wijnen. 

ABP werkt via APG Asset Management N.V. al langer samen met Greystar, zegt Robert-Jan Foortse, hoofd Europees vastgoed bij APG. ‘APG en Greystar hebben de afgelopen 15 jaar wereldwijd veel succesvolle samenwerkingen opgezet. We zijn zeer verheugd dat onze eerste gezamenlijke venture in Europa in onze thuismarkt Nederland is.’ 

Eerste project in Leiden 

Het eerste investeringsproject in dit kader is een nieuw te bouwen wooncomplex met 780 appartementen in Leiden. Het project met een-, twee- en driekamerwoningen wordt ontwikkeld door Ten Brinke Lubro Ontwikkeling BV met bouwbedrijf Ten Brinke Bouw BV. Oplevering is voorzien in 2027. 

ABP is al enige tijd bezig met investeren in de Nederlandse woningmarkt. De pensioenverzekeraar heeft zich voor 2030 ten doel gesteld om 10 miljard euro met impact te beleggen in Nederland. Daarvan moet ongeveer 5 miljard euro in woningen worden geïnvesteerd. 

Greystar, opgericht in 1993, is wereldwijd actief in het beheer, de ontwikkeling en investering van huurwoningen. Greystar beheert onroerend goed ter waarde van meer dan 183 miljard euro en heeft meer dan 768.000 eenheden en studentenbedden onder beheer.  

De vastgoedontwikkelaar is voornamelijk actief in appartementengebouwen, studentenhuisvesting en seniorenwoningen. Greystar combineert investeringsbeheer, ontwikkeling en vastgoedbeheer. Het bedrijf zegt dat duurzaamheid en innovatie kernpunten in zijn projecten zijn.