Terwijl houtbouw de wind mee heeft, is betonbouw door deze printtechniek nog lang niet afgeschreven, zegt Bob van de Loo, van bouwbedrijf Van Wijnen. ‘Wij zien nog heel veel toekomst in beton. Door deze 3D-printtechniek hebben we bijvoorbeeld minder beton nodig.’ 

Ook geeft het productieproces architecten meer ruimte voor design. Vraagt beton traditioneel vaak om rechtlijnige, rigide bouwontwerpen, met 3D-printtechniek is er meer vormvrijheid.  

De vier woningen worden niet op locatie geprint, zegt Van de Loo. ‘Betonleverancier Weber Beamix heeft een fabriek waar onder gecontroleerde omstandigheden betonnen elementen op maat worden geprint.’  

Printen in de buitenlucht betekent dat de weersomstandigheden de kwaliteit van het beton aantasten. Dat is wel gedaan bij het eerste betongeprinte gebouw in Europa, de Vergaderfabriek bij vliegveld Teuge. 

Leren van eenlaags geprinte betonwoning 

Ingenieursbureau Witteveen+Bos was in Teuge betrokken bij de constructie en werkt ook mee in Eindhoven. Ook de TU/e leverde kennis. Zo was er veel denkwerk nodig. In Eindhoven staat sinds kort?  een eenlaags betongeprint gebouw, maar een meerlaagse woning, betekent dat je anders moet construeren. 

Dat is gelukt, zegt Van de Loo. De betonconstructie levert zijn eigen draagkracht. ‘Een andere innovatie is dat we de binnen- en buitenwand hebben losgekoppeld.’ In het eerste betongeprinte huis waren die nog aan elkaar geprint, maar dat bleek minder gunstig vanwege weersinvloeden. 

Volgens Van de Loo heeft de gemeente Eindhoven een extra stap naar voren gedaan om kennis en kunde beschikbaar te stellen. ‘Zo zijn er extra bouwkundige keuringen gedaan.’ Ondanks de innovatie, voldoen de woningen aan het bouwbesluit. 

Primeur geprinte woningen te koop 

De woningen,  een ontwerp van Houben / Van Mierlo architecten, staan inmiddels te koop. Dat is een andere primeur voor een 3D-geprint huis, zegt Van de Loo. De woningen gaan rond de 600.000 euro kosten, maar die prijs zal bij volgende projecten dalen, belooft de bouwer. ‘Het is nog wat duurder door innovatiekosten.’ 

De techniek is schaalbaar, helemaal met de grote woningfabriek die Van Wijnen in Heereveen heeft gebouwd, zegt Van de Loo. ‘In principe zijn 3D-geprinte woningen sneller gebouwd dan conventionele bouw. Nu is het nog zes maanden, maar de bouwtijd gaat naar beneden.’ 

Er is nog niets bekend over eventuele volgende projecten, erkent de woordvoerder van Van Wijnen. Er hebben zich nog geen nieuwe gemeenten naast Eindhoven gemeld met een stuk grond, zegt hij.