In november 2015 ging het LoRa-netwerk van KPN in Rotterdam en Den Haag van start. Na grote interesse is de uitrol de afgelopen acht maanden versneld. 

Kosten- en energie-efficiënt

Het LoRa-netwerk is een netwerk voor Internet of Things (IoT)-toepassingen en vormt een aanvulling op de bestaande 2G-, 3G- en 4G-netwerken. Met het netwerk worden de drempels om apparaten met het internet te verbinden verlaagd en nemen kosten en (energie)verbruik af. Het LoRa-netwerk maakt dat apparaten geen simkaart nodig hebben om met het internet verbonden te worden en zorgt voor een laag stroomverbruik.

Verwachte groei

Door de aanwezigheid en laagdrempeligheid van het LoRa-netwerk worden slimme toepassingen ontwikkeld, worden productieprocessen efficiënter gemaakt en wordt dienstverlening geoptimaliseerd. KPN zegt al ongeveer 1,5 miljoen 'dingen' te hebben gecontracteerd die worden aangesloten op het nieuwe netwerk. De verwachting is dat dit aantal nog verder zal groeien. KPN gaat het netwerk nog verder verbeteren door het te verdichten en localisatiefunctionaliteit beschikbaar te stellen. 

Internet of Things-toepassingen

Op dit moment is al een aantal IoT-toepassingen in gebruik. Op Schiphol wordt het LoRa-netwerk bijvoorbeeld gebruikt in logistieke processen, zoals bagage-afhandeling en facilitaire diensten. Daarnaast wordt op Utrecht Centraal het netwerk getest bij het monitoren van wissels op het spoor en zijn in de Rotterdamse haven dieptemeters verbonden met het IoT-netwerk. KPN verwacht dat de komende jaren steeds meer toepassingen van het netwerk beschikbaar komen voor consumenten.

Beeld: Joris