Bedrijven die zich op het nieuwe terrein vestigen, hebben straks zowel een traditionele aansluiting op wisselstroom als een aansluiting met gelijkstroom. 

Voordelen gelijkstroomnet

Gelijkstroom heeft een aantal voordelen. Ten eerste werkt bijna elk elektrisch apparaat op gelijkstroom. Uit het stopcontact komt echter wisselstroom. Veel apparaten gebruiken daarom een omvormer die van wisselstroom gelijkstroom maakt. Dit proces kost energie. Duurzaam opgewekte energie, zoals zonne-energie, is echter gelijkstroom. Om deze energie te gebruiken moet het dus dubbel worden omgezet.

Door het aanleggen van een gelijkstroomnet zijn deze twee stappen niet meer nodig. Dit leidt tot een mogelijke besparing van tien procent. Daarnaast kunnen elektrische auto's, warmtepompen, ledverlichting en zonnepanelen makkelijker op een gelijkstroomnet worden aangesloten.

Bedrijven aangesloten

Het gelijkstroomnet wordt in 2017 aangelegd. In 2018 worden de eerste bedrijven erop aangesloten, wellicht met USB-stopcontacten voor bijvoorbeeld laptops of telefoons. Omdat veel apparaten nog niet rechtstreeks kunnen worden aangesloten, worden er ook traditionele stopcontacten geplaatst. 

Onderzoeksonderwerp

Door de primeur hoopt energienetbeheerder Liander de potentie van gelijkstroomnetten te onderzoeken en te kijken of de verwachte energiebesparing haalbaar is. Daarnaast wil het bedrijf inzicht krijgen in de klantbehoefte en marktontwikkelingen bij duurzame lokale opwekking en ervaring opdoen met het aanleggen en onderhouden van gelijkstroomnetten.