Op Brainpark 1 komen op de plaats van een verouderd kantoorpand aan de Max Euwelaan in totaal 348 nieuwe woningen. Daarvan zijn 287 studentenwoningen. De locatie ligt vlak bij de Kralingse Zoom, tussen de campus van de Erasmus Universiteit en de A16.

De studentenwoningen, naar een ontwerp van Vera Yanovshtchinsky Architecten, bestaan uit kamers, als ook zelfstandige studio’s, tweekamerwoningen en maisonnettes. Allemaal met een sociale huurprijs. De overige 61 woningen zijn voor young professionals en starters op de woningmarkt en krijgen een middenhuurprijs.

Verder krijgt het gebouw van de Rotterdamse ontwikkelaar Van der Vorm een ontmoetingsruimte, commerciële voorzieningen, fietsenverhuur en een fietsenmaker.

Brainpark 1 is nu nog vooral een kantorenpark, maar moet de komende jaren transformeren naar een aantrekkelijk mixed-use-gebied, aldus de gemeente. De openbare ruimte krijgt een nieuw uiterlijk, met extra ruimte voor groen en water. De huidige kantoorpanden worden omgebouwd of vervangen door duurzame woon- en werklocaties.

In totaal voorziet de gemeente voor Brainpark 1 ruimte voor 2.500 tot 3.000 woningen. Voor kantoren en bedrijven blijft dan nog 90.000 vierkante meter beschikbaar. Het park valt onder de grootschalige gebiedsontwikkeling Oostflank/De Esch. Onderdeel van het plan is de bouw van een nieuwe stadsbrug over de Maas.

Hét centrum van Rotterdam-Oost 

In de Alexanderknoop, het gebied rond trein- en metrostation Rotterdam Alexander in de wijk Prins Alexander, komen 286 studentenwoningen en 116 middenhuur- en koopappartementen.

Hier worden verouderde kantoorpanden omgebouwd, met onder andere groene daken, zonnepanelen, een binnentuin en een gemeenschappelijke huiskamer. Een nieuwe aangrenzende parkeergarage is alleen bestemd voor de bewoners van de appartementen.

Ook dit gebied is bestemd voor stedelijke transformatie. De gemeente wil de Alexanderknoop naar eigen zeggen ontwikkelen tot ‘hét centrum van Rotterdam-Oost, met volop ruimte voor wonen, werken, winkelen en recreëren.’

Rondom de nieuwe woongebouwen aan de Hoofdweg wordt een grote tuin aangelegd, met bomen en andere groene beplanting. Ook komt er meer ruimte voor water, door het vergroten van de bestaande waterpartij.

Thuisstad voor studenten 

Met het toevoegen van deze woningen wil de stad Rotterdam een thuisstad blijven voor studenten. Met meer dan 100.000 studenten (mbo tot wo) is de havenstad al één van de grootste studentensteden van Nederland.

‘Studenten brengen veel talent en kennis naar onze stad, ze zorgen voor dynamiek en levendigheid', zegt wethouder Chantal Zeegers, van Klimaat, Bouwen en Wonen. ‘We willen een stad zijn waarin studenten zich thuis voelen. Voldoende goede en betaalbare huisvesting is dan hard nodig. Daarom hebben we vorig jaar ook het uitvoeringsplan studentenhuisvesting 2023-2026 vastgesteld.’

Van studenten-nieuwbouw in de binnenstad is de gemeente ook niet vies. In 2022 werden twee woontorens aan de Westewagenstraat opgeleverd, met plek voor 231 studentenwoningen en horeca in het centrum.

Om de bouw van de nieuwe woningen mogelijk te maken, heeft het college van B en W de gemeenteraad gevraagd om de nieuwe bestemmingsplannen voor deze locaties vast te stellen. 

Impressie van de studentenwoningen in de Alexanderknoop, aan de Hoofdweg. Beeld: Groosman Architecten / Gemeente Rotterdam