De effectiefste maatregel is het aanbrengen van ‘screens’, die het aantal uren waarop de binnentemperatuur boven de 25 graden uitkomt met 71 procent kan verminderen. Vergelijkbare raamdoeken brachten het aantal warmte-uren terug met 62 procent.
Warmtewerende raamfolie en ZHR++ glas lieten een reductie zien van respectievelijk 38 en 26 procent. Zomernachtventilatie, een ‘koelkar’ en terrasbomen hielpen volgens bewoners ook, maar zijn niet uitvoerig getest.
Uit de eerste simulaties bleek dat veruit de meeste warmte de woning binnenkomt via ramen. Zomernachtventilatie wordt volgens het onderzoek gezien als ‘secundaire maatregelen’.
Airco’s niet noodzakelijk
Het onderzoek van Stichting Hernieuwbare Warmte Ypenburg toont aan dat de installatie van airco’s niet noodzakelijk is voor het leefbaar houden van woningen tijdens hitteperiodes.
Zonwerende maatregelen laten de energievraag van woningen niet toenemen, wat hen milieuvriendelijk maakt. Deze maatregelen besparen ook kosten, doordat ze eenmalig worden aangebracht.
De stichting laat weten dat het document een handreiking kan zijn voor woningeigenaren, waaronder die van Ypenburg. Met veel vergelijkbare woningen kunnen de maatregelen hier makkelijk worden overgenomen.
Het overstappen naar een automatisch systeem, bijvoorbeeld rolluiken of schaduwdoeken, vergroot de effectiviteit van dat soort passieve maatregelen verder.
Sensoren voor zonlicht, wind en temperatuur kunnen systemen automatisch en voortijdig inschakelen als het te warm wordt.
Gemeente draagt bij
De Haagse wethouder Arjen Kapteijns van Energietransitie reageert positief op het initiatief: ‘Dit soort initiatiefrijke en vernieuwende ideeën helpen inwoners om de juiste keuzes te maken als ze energie willen besparen.
’Als gemeente stimuleren we bewoners om diverse maatregelen te nemen tijdens hele warme en koude periodes.’
De gemeente Den Haag hielp de stichting met een bijdrage aan het project uit de Energie uit de wijk Challenge, waarbij de gemeente jaarlijks meerdere projecten financiert. Sinds 2019 hebben 36 bewonersgroepen hiervan gebruikgemaakt.
Het onderzoeksproject in Ypenburg liep in de zomers van 2021 en 2022. Tijdens de tweede zomer werden de maatregelen getest.
Er deden 33 huishoudens mee. Een aantal woningen diende als referentiewoning. Die huizen kregen geen zonwerende maatregelen.