De titel heeft als doel het erkennen van lokale inspanningen voor milieu en duurzaamheid op Europese schaal. In Nijmegen heeft niet alleen de gemeente hard gewerkt aan de duurzaamheid, maar ook bedrijven, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en de inwoners van de stad. Trotse burgemeester Bruls van Nijmegen: 'Deze prijs is te danken aan een grote en enthousiaste groep "groene doeners" die ervoor zorgen dat onze stad steeds duurzamer wordt. Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Bij je gezin, je eigen buurt. Bij je werkplek, je eigen bedrijf. Het is dan ook dankzij onze inwoners dat Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa is geworden. Zij zeggen volmondig I am Green Capital.'
Duurzame inspanningen
In Nijmegen zijn de afgelopen jaren duizenden woningen geïsoleerd. Daarnaast zijn er zo'n 15.000 zonnepanelen op de daken geplaatst. Ten opzichte van 2008 verbruikt de stad 15 procent minder gas en elektriciteit. Verder wordt een deel van de stadswarmte verzorgd door de restwarmte van de afvalenergiecentrale. Nieuwe snelfietsroutes, bussen op groengas en vele andere projecten maken Nijmegen duurzaam.
Het is de derde keer dat Nijmegen meedoet aan de competitie. De prestigieuze prijs wordt sinds 2010 uitgereikt. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen gingen Nijmegen voor. De gemeente moest het in de Sloveense stad Ljubljana opnemen tegen 's-Hertogenbosch en de Zweedse stad Umeå.