Juryvoorzitter Josja van der Veer maakte de winnaar vandaag bekend tijdens de Dag van de Projectontwikkeling in 1931 Congrescentrum Den Bosch.
Het Cruquiusgebied wordt sinds 2008 getransformeerd naar een werk- en woongebied van 10 hectare grond, met 1.700 woningen en 18.000 vierkante meter aan bedrijfsruimte. Het betreft bestaande en nieuwe bouw. In 2030 moet de transformatie klaar zijn.
Het gebied ligt binnen de Ring A10, maar is ook gelegen aan het water van de Entrepothaven, het Amsterdam-Rijnkanaal en de Nieuwe Vaart. ‘Dit terrein was aanvankelijk alleen bestemd als haven- en bedrijventerrein, maar is met de juiste visie aangekocht voor een nieuwe invulling', prijsde Van der Veer het project.
Centraal daarin staat de langdurige samenwerking tussen ontwikkelaar Amvest en de gemeente Amsterdam, die bovendien stand hield tijdens de crisissen vanaf 2008 en 2020. In het bijzonder was er lof voor de manier waarop de gemeente ruimte gaf aan de markt.
Oplossing capaciteitsprobleem
‘De gemeente heeft zich deels teruggetrokken, zodat de marktpartijen met initiatieven kwamen. Een “spelregelkaart” bood daarin belangrijke houvast', zei Heleen Aarts, CEO van Amvest. ‘Op die manier hebben wij hier veel kwaliteit kunnen invullen.
Volgens Aarts biedt deze aanpak oplossing voor het huidige ambtelijke capaciteitsprobleem. ‘Dit is een voorbeeld voor andere gemeenten om in de toekomst projecten mogelijk te maken', aldus de CEO.
Dries Drogendijk, gebiedsontwikkelaar bij gemeente Amsterdam, vulde aan: ‘Wij als gemeente ontvangen vaak de kritiek dat wij te gedetailleerd te werk gaan. Maar bij dit plan zijn we begonnen met slechts twee A4'tjes. Deze nieuwe visie op gebiedsontwikkeling is ongelooflijk interessant.’
Spelregelkaart als basis
In een spelregelkaart zijn de belangrijkste ruimtelijke regels en plannen voor het Cruquiusgebied opgenomen. De kaart dient als basis voor de invulling van het gebied. 'Dit geeft richting voor de menging van wonen en werken, maar behoudt ook het historische karakter van het gebied', aldus juryvoorzitter Van der Veer.
Het gebied is deels autoluw of autovrij en kent een mix van verschillende voorzieningen. Ook is er veel groen en ontmoetingsruimte voor buren. Als kers op de taart vestigde Amvest een nieuw eigen kantoorpand in de wijk.
‘Het geeft bewijs van een vitale buurt in een verbonden stad', aldus juryvoorzitter Van der Veer. De volledige beoordeling valt terug te lezen in het juryrapport.
NEPROM-prijs
De NEPROM-prijs wordt eens in de twee jaar uitgereikt aan een gemeente en een marktpartij gezamenlijk. Het heeft als doel om kwalitatieve projectontwikkeling te belonen. Onder meer stedelijke bouw, architectuur en belevingswaarde staan centraal. Ook kijkt de jury naar de samenwerking en innovaties.
Dit jaar waren er 17 projecten ingediend. De vier andere genomineerden waren Oosterdokseiland (Amsterdam), Wisselspoor (Utrecht), Oostenburg (Amsterdam) City-Center Tilburg (Tilburg). De prijs werd voor de tiende keer uitgereikt.