Initiatiefnemer Steven de Boer hoopt op korte termijn een proef te kunnen uitvoeren. Hij startte het project vanuit het studiecentrum van duurzame mobiliteit Entrance. Twaalf studenten hebben zich het afgelopen jaar beziggehouden met het uitwerken van het project en zijn tot de conclusie gekomen dat er goede mogelijkheden zijn. 

Verschil met toeristische fietsdeelprojecten

BikeShare050 verschilt van toeristische fietsdeelprojecten omdat de studenten geen gebruik willen maken van parkeerrekken. Deze zijn vaak ingewikkeld en te duur. Daarnaast is het hele project niet alleen bedoeld voor toeristen, maar ook voor studenten en forensen vanaf ov-knooppunten en P+R-plaatsen.

App

Door middel van draadloze techniek in het ringslot kun je via een smartphone-app zien waar de dichtstbijzijnde fiets staat. De fietsen komen gelijk weer beschikbaar wanneer ze op slot worden gezet, tenzij ze voor langere tijd gereserveerd zijn. Schademeldingen vinden ook via de app plaats. Het is de bedoeling dat wordt gewerkt met abonnementen voor vaste gebruikers en toeristen.