De prijs, uitgereikt door architectuurcentrum Arcam, is bedoeld voor de architect en opdrachtgever van het beste Amsterdamse gebouw van het afgelopen jaar. Alliander Westpoort (2023) won zowel de vakprijs als de publieksprijs.

Het bestaat uit drie gebouwen: een kantoor- en opleidingsgebouw, een gebouw met werkplaats, magazijnen, testruimtes, en een parkeergebouw. Het beschikt ook over een groot buitenterrein.

De gebouwen zijn aardgasvrij en energieneutraal, dankzij zonnepanelen en een warmte-koudeopslag. ‘Er is zo veel mogelijk materiaal hergebruikt en er zijn zo min mogelijk schadelijke stoffen, zoals chemische lijmsoorten, gebruikt', prijst Arcam.

De gevels van alle gebouwen zijn gemaakt van cortenstaal (roestkleurig staal) met tussen de verticale ribben ruimte voor verschillende soorten klimplanten en nestvoorzieningen.

De verticale stalen onderdelen doen volgens Arcam herinneren aan de hoogtijdagen van de industriële architectuur. Daarnaast dienen de ribben als zon- en geluidswering.

Ontmoeting stimuleren 

Het grote kantoor- en opleidingsgebouw aan de voorkant is een constructie van houten kolommen, balken en vloeren. Deze elementen zijn zo verbonden dat het gebouw zeer flexibel in gebruik is.

Zo kan Alliander gemakkelijk verschillende kantoorindelingen uitproberen. Op de lange termijn kan ook overwogen worden om het gebouw om te bouwen tot woonruimte.

Het opleidingsgebouw is bewust gecombineerd met het kantoorgedeelte om ontmoetingen en interactie te stimuleren.

Het complex staat midden in het westelijk havengebied in Amsterdam, langs de A5. Door de verhuizing van energiebedrijf Alliander naar de nieuwe locatie kan Amsterdam de oude locatie aan de Spaklerweg in Amsterdam Amstel herontwikkelen tot een woongebied.

Architectuurprijs

Met de Amsterdamse Architectuurprijs wil Arcam het publieke debat over de Amsterdamse architectuur stimuleren.

Het is de zeventiende keer dat de architectuurprijs wordt uitgereikt.