Daarmee komt een einde aan een periode van elf kwartalen op rij, waarbij de transacties daalden ten opzichte van een jaar eerder. In het afgelopen kwartaal lag het aantal 9,9 procent hoger dan een jaar eerder. 

Ten opzichte van het vorige kwartaal was het aantal wel lager, maar dat is gebruikelijk. Wel was de daling 3 procent kleiner. Volgens het Kadaster is dat een teken dat de woningmarkt aantrekt. 

In alle leeftijdsklassen werden meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Relatief was de stijging het grootst bij 65+ers. In aantallen echter, was de grootste stijging te zien in de leeftijdsgroep tot 35 jaar: ruim 2.700 extra aankopen van woningen.  

Die laatste groei kan volgens het Kadaster verklaard worden door de Startersvrijstelling, waardoor meestal jonge koopstarters geen overdrachtsbelasting meer hoeven te betalen. Ook is er meer aanbod van koopwoningen. 

En er zijn meer financieringsmogelijkheden: de NHG-grens is verhoogd naar 435.000 euro, de hypotheekrente is iets lager, alleenstaanden kunnen meer lenen, voor duurzame woningen is een hogere hypotheek mogelijk en de studieschuld weegt minder zwaar mee. 

Wel stegen – na een korte daling – de woningprijzen voor jonge kopers het sterkst vergeleken met een jaar eerder (5 procent). Voor kopers tussen de 35 en 65 jaar was de stijging 4 procent. Voor ouderen 1 procent. 

De gemiddelde woningprijs in Nederland was 432.000 in het 1e kwartaal van 2024. De woningprijzen zijn nu weer net zo hoog als in het derde kwartaal van 2022.