Het gaat in Nederland de laatste tijd vaak over de dienstbare overheid. ‘Een slecht signaal’, stelt Jan Hendrik Dronkers tijdens de Schakeldag 2016.

Dronkers: ‘Dienstbare overheid slecht signaal’

Het gaat in Nederland de laatste tijd vaak over de dienstbare overheid. ‘Een slecht signaal’, stelt Jan Hendrik Dronkers, DG van Rijkswaterstaat. ‘Er is iets aan de hand als mensen het zien als twee verschillende dingen. Dan is het tijd voor de overheid om er een schepje bovenop te doen.’

Dat waren de woorden van Dronkers tijdens de aftrap van de Schakeldag 2016 in Congrescentrum 1931, ’s-Hertogenbosch. De directeur-generaal van Rijkswaterstaat ging in zijn openingsspeech in op de naderende Omgevingswet met de daarbij veranderende rol van de overheid.

‘Natuurlijk moeten we regels handhaven, maar het is zaak om als overheid met name geassocieerd te worden met een dienstbare houding. Die Omgevingswet is ons instrument om die transitie te doorlopen naar een nieuwe overheid waarbij dienstbaar een synoniem is voor overheid.’

Tot slot maakt Dronkers nog vier afspraken met de 1.200 aanwezigen:

  1. Eind 2017 moet het Digitaal stelsel Omgevingswet klaar staan, zodat overheden bezig kunnen met het invoeren van de decentrale regelgeving.
  2. De twaalf provincies moeten hun omgevingsverordening hebben afgerond, en klaar zijn voor de invoering.
  3. In 2018 moeten 100 van de 400 gemeenten een omgevingsplan klaar hebben.
  4. Eind volgend jaar moet iedereen al een keer een pilot of een game hebben gedraaid.
De app van Stadszaken is gratis te downloaden via de Google Play Store en de App Store van Apple. Met de app heb je nieuws, opiniestukken en achtergrondverhalen over de fysieke inrichting van Nederland in een vloek en een zucht op het scherm van je smartphone of tablet. Een must-have voor de RO-professional en de liefhebbers van stedelijke en ruimtelijke trends.
Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen