In de provincie Gelderland staat de opmethode volgens gedeputeerde Dirk Vreugdenhil nog in de kinderschoenen. Toch verwacht hij dat het aantal van 12.000 huizen in vijf jaar realistisch is.  

Optoppen is volgens de Gelders gedeputeerde een goed alternatief voor nieuwbouw, omdat er geen extra grond kosten aan verbonden zijn en de bouw duurzamer en goedkoper is.  

'Het optoppen van woningen is sneller, goedkoper en neemt minder ruimte in beslag. Met de bouw van 12.000 optopwoningen besparen we 300 hectare aan bouwgrond en 1 miljoen ton aan grondstoffen', aldus de gedeputeerde. 

Uit onderzoek van adviesbureau Stec Groep blijkt dat optoppen van bestaande gebouwen in de meeste gevallen maximaal twee jaar duurt. Maar sommige kunnen er mogelijk al in een jaar staan.  

Gelderland moet tot 2030 in totaal 104.000 woningen bijbouwen. Stec Groep berekende dat in de provincie Gelderland tot wel 23.000 woningen kunnen worden bijgebouwd door verdiepingen toe te voegen. 

Experts betwijfelen dat. Uit recent onderzoek van WoningBouwersNL blijkt dat splitsen, optoppen, en aanbouwen vaak tegen juridische, praktische en technische beperkingen oplopen.  

Daarom leveren deze methoden volgens de branchevereniging geen significante bijdrage aan het oplossen van het woningtekort in Nederland.   

Dat weerhoudt Gelderland er niet van om in samenwerking met gemeenten en corporaties drie ‘leerprojecten’ uit te zetten rondom optoppen. Ook komt er een speciaal optopteam dat een Quick Scan uitvoert om de mogelijkheden voor deze bouwmethode in gemeentes in kaart te brengen.   

De eerste woningen komen in Ede, waar de gemeente samen met woningcorporatie Woonstede zes gebouwen gaat optoppen. Eind volgend jaar moeten die gereed zijn. 

'Nieuwbouw alleen is niet genoeg om door de wooncrisis te komen. We moeten slimmer omgaan met de woningen die er al zijn door woningen te splitsen en op het dak te bouwen', zegt Vreugdenhil.