Advertentie
Voor het delen van nieuws gebruiken veel mensen Twitter. Gemeente Jun in Zuid-Spanje gebruikt het ook voor communicatie tussen gemeente en bewoners.

Spaanse plaats Jun Twittert met de gemeente

In het Zuid-Spaanse stadje Jun wordt sinds vier jaar Twitter gebruikt als het eerste medium voor de communicatie tussen overheid en burgers. De burgermeester van het stadje, José Antonio Rodriguez Salas, is pro-technologie en gelooft dat de kracht ervan de maatschappij kan verbeteren.

Daarom liet hij in 2011 3.500 inwoners hun Twitter-account verifiëren op het stadhuis. Niet omdat dit noodzakelijk was, want het sociale medium is open voor iedereen, maar om ambtenaren ervan bewust te maken dat ze niet met digitale, maar met échte mensen te maken hebben.

Iedereen leest mee

De reden dat deze manier van communiceren werkt, zit hem volgens experts in de transparantie ervan. Een bericht kan door iedereen worden gelezen, waardoor niet-reageren geen optie is. Dat geldt voor klachten, maar ook voor het goede nieuws als de klacht is opgelost. Ook bijeenkomsten als raadsvergaderingen worden live gestreamd, zodat inwoners via Twitter kunnen reageren en meepraten.

Volgens burgemeester Salas bespaart het nieuwe systeem geld doordat klachten veel sneller en efficiënter worden afgehandeld.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen