Alle 1.992 flexwoningen die het RVB twee jaar geleden aankocht zijn daarmee de deur uit. Volgens het RVB veelal aan corporaties, en soms aan gemeenten. In totaal gaat het om 42 percelen. Daarvan zijn 180 woningen inmiddels geplaatst. Bij de vorige brief van De Jonge, op 15 november, waren dat er nog maar 84.

Het aanbestedingstraject lijkt daarmee geslaagd, al kwam het trager op gang dan verwacht, zei De Jonge in de vorige brief. ‘Hoewel het tempo niet is waar we op rekenden, is - als in 2024 alle woningen bewoond zijn - de realisatie nog steeds 4 à 5 keer sneller dan bij de reguliere bouw. In die zin is het dus een succes.’

Naast versnelling had de aanbesteding ook het doel om de traditionele projectvolgorde - van planvorming, besluitvorming, vergunningsverlening en dan pas bestellen - te doorbreken. Dat het tot een beweging van de bouw heeft geleid is zeker, of het ‘omdraaien van het proces’ ook is gelukt, vond De Jonge toen lastiger te zeggen.

Update stimuleringsregeling 

Om de bouw van meer flexwoningen verder te stimuleren, krijgt de stimuleringsregeling Flex- en Transformatiewoningen (SFT) een tweede ronde. Deze is vandaag geopend en sluit op 15 mei, vertelt De Jonge in de brief.

Hiervoor is 74 miljoen euro beschikbaar, ondanks dat de eerste pot niet volledig is benut. Voorwaarde voor de subsidie is dat gemeenten sociale woonruimte realiseren, en binnen twaalf maanden.

In de periode van 15 november tot 15 januari vond de eerste SFT-tranche plaats. Op basis van de beschikbare 55 miljoen euro hebben 23 gemeenten voor 21,2 miljoen aan aanvragen ingediend, aldus De Jonge.

Na toetsing is aan 22 gemeenten een bedrag toegekend: Meijerijstad, Amstelveen, Renkum, Apeldoorn, Rotterdam, Venlo, Alblasserdam, Rheden, Horst aan de Maas, Hilversum, Dalfsen, Nieuwegein, Roerdalen, Montfoort, Wormerland, Hardenberg, Castricum, Breda, Heemskerk, Lansingerland, Schiedam en Texel.

Dit moet bij elkaar 2.643 flex- en transformatiewoningen opleveren. Hier wordt 20,6 miljoen euro voor toegekend. In totaal is voor de stimuleringsregeling 282 miljoen euro beschikbaar tot aan 2026.

Volgens De Jonge start de derde aanvraagronde naar verwachting in september.