De subsidie kan aangevraagd worden door gemeenten, woningcorporaties, stichtingen, bedrijven, verenigingen, VvE’s en andere rechtspersonen. Per partij is 2000 tot 50.000 euro beschikbaar, bedoeld voor het vergoeden van maximaal 50 procent van de werkelijk gemaakte kosten. 

Bij ‘versteende’ wijken ligt het bedrag hoger, omdat hier de meeste overlast is. Hier gaat het om bedragen tot 60.000 euro, waarbij tot 75 procent van de werkelijk gemaakte kosten worden vergoed. 

‘In deze wijken stroomt het water moeilijker weg en blijft warmte bij een hittegolf langer hangen. We willen ervoor zorgen dat deze plekken in de provincie beter bestand zijn tegen het veranderende klimaat', zegt gedeputeerde Has Bakker. ‘Daarom ondersteunen we initiatieven uit de meest versteende wijken net iets meer.'

Voorbeelden van initiatieven die in aanmerking komen voor de subsidieregeling zijn: het vergroenen van tuinen en parkeerplaatsen en het aanleggen van biodiverse groene gevels en daken.   

In Utrecht is de bevolking flink gegroeid en samen met het veranderende klimaat, zorgt dit ervoor dat de gezonde leefomgeving met voldoende groen en biodiversiteit onder druk staat. De subsidie moet hierbij helpen, meldt de provincie.