Voor het optoppen van het Hema-gebouw in de binnenstad van Deventer heeft het college van burgemeester en wethouders onlangs met Kosmos Development een intentieovereenkomst gesloten.  

De projectontwikkelaar is volgens de gemeente ervaren in het realiseren van nieuwe gebruiksmogelijkheden van bestaande panden. Kosmos kocht anderhalf jaar geleden het gebouw in de binnenstad van Deventer.

Het plan van de projectontwikkelaar is om uiteindelijk bovenop de Hema rond de 26 huurwoningen, inclusief binnentuin, te realiseren voor senioren en startende tweeverdieners.

Omgevingsplan biedt ruimte

Volgens Mark van Ginkel van Kosmos Development is optoppen mogelijk op basis van het geldende omgevingsplan woningen.  

‘Dit project heeft invloed op de omgeving. We willen dan ook graag met de direct omwonenden en belangenbehartigers in de binnenstad om tafel om te komen tot een kwalitatief goed plan’, zegt Van Ginkel.

Als alles volgens plan verloopt, zou de bouw van de woningen volgend jaar al kunnen beginnen. De warenhuisketen blijft huurder van het pand van ruim 3.000 vierkante meter dat ook een verduurzamingsslag zal ondergaan. De Hema heeft in het gebouw op dit moment de begane grond en eerste verdieping in gebruik.

Herbestemming deel KPN-pand

Voor het realiseren van woningen in een deel van het KPN-gebouw in de binnenstad van Deventer heeft de gemeente een intentieovereenkomst gesloten met een ontwikkelaar. Door de komst van snel en beter internet via glasvezel, kan het telecombedrijf in het huidige pand met veel minder ruimte uit.  

In samenwerking met de gemeente onderzoekt ontwikkelaar Slokker Vastgoed de mogelijkheid om een groot deel van het pand te herbestemmen voor woningen.

Volgens wethouder Lars Wijnhoud (Gemeentebelang) is het nog te vroeg om te praten over de exacte invulling van de plannen voor het KPN-gebouw.  

Het is ook onbekend of het om huur- of koopwoningen gaat en voor welke doelgroep wordt ontwikkeld. Duidelijk is wel dat in de tweede helft van 2027 gestart wordt met de realisatie van de eerste woningen.