Volgens de plannen moesten er vorig jaar zo’n 105.000 huizen uit de grond verijzen. Dat is niet gelukt, blijkt uit het onderzoek. De productie bleef steken op ongeveer 88.000 huizen, zo’n 83 procent van het beoogde aantal.

Van alle woondeals wist minder dan een derde de gestelde doelen voor 2023 te behalen: 11 van de 35. De bouwdoelen uit de andere 24 regionale woondeals werden niet behaald. Volgens Cobouw soms op een haar na.

‘In de woondeal Oost-Groningen stond bijvoorbeeld dat er afgelopen jaar 421 woningen bij zouden komen. Het werden er 416, bijna 99 procent. De regio Rotterdam wilde 10.741 woningen bouwen, maar bleef steken op 6.535, een kleine 60 procent’, vertelt de vaksite.

De provincies Groningen, Flevoland, Noord- en Zuid-Holland zagen überhaupt geen enkele woondeal slagen. Logischerwijs is in veel van deze gebieden, zoals rond de Randstad, vanwege de regionale opgave wel meer gebouwd dan in andere regio's.

Waar absoluut minder is gebouwd, maar wel de regionale doelen zijn behaald, zijn de randen van Nederland. De regio’s Twente, Achterhoek, Limburg en Zeeland hebben zelfs fors meer gebouwd dan was afgesproken.

De zogeheten Stedendriehoek (onder meer Apeldoorn, Epe en Zutphen) scoorde het slechtst. Hier werden vorig jaar 1.181 in plaats van 2.287 woningen gerealiseerd.

Volgens Cobouw wijst het ministerie naar de “marktomstandigheden” als voornaamste obstakel voor tegenvallende bouwaantallen, zoals de gestegen bouwkosten en rente.