Groningen City Guide, Groningen Routes, Ontdek Groningen én Uit Groningen

Eén toeristische app vonden ze in Groningen niet genoeg. Vier is beter. Daarom is er ten eerste de Groningen City Guide, met praktische informatie over winkelen, uitgaan, vervoer – eigenlijk alle degelijke informatie die andere apps ook hebben. Ietsje spannender is de app ‘Groningen Routes’, waarmee je offline routes kunt uitzetten rond bepaalde thema’s. Interessant voor onze doelgroep: de route ‘Groningen vernieuwt’ rond architectonische en infrastructurele projecten. En dan zijn er nog ‘Ontdek Groningen’ met info over o.a. kerken, monumenten, musea en natuur in de hele provincie en ‘Uit Groningen’ met allerhande uitgaansinfo.

Oordeel
Stuk voor stuk degelijke, handige apps. Maar was het niet nóg handiger als alle info in één complete app verwerkt was? Doet wat het moet doen, maar de spanning druipt er niet vanaf.

Wat: 4 toeristische apps voor Groningen
Voor: iOS en Android
Prijs: Gratis
Taal: Ned, Dui, Eng
Score: 3 uit 5

Spotted by locals – Amsterdam/Rotterdam

Out-of-date kaartje, winkels waar iedereen met de ogen dicht de route naar kent, kerk, stadsmuseum nummer 83, terrasje aan het grote plein, nog een kerk… Stads-apps zijn vaak niet de meest verrassende producties. Daarom pakken ze het bij Spotted by locals slimmer aan: zoals de naam al verraadt doet een handjevol bewoners hún stad – momenteel zijn er 61 te downloaden – uit de doeken. Dus niet (alleen maar) de toeristische trekpleisters, maar hippe, leuke plekken die zich vaak (nog) onder de radar bevinden. En dat op een geheel offline, up-to-date kaart, zo belooft de ontwikkelaar.

Oordeel
Wellicht minder compleet, maar een stuk leuker dan de zoveelste opsomming van uitgekauwde info. Onder de 61 Europese steden bevinden zich Amsterdam en Rotterdam. Let wel op: de basis-app is gratis, de kaarten zelf kosten 3,99 euro per stuk.

Wat: App met toeristische tips van 5 locals
Voor: iOS en Android
Prijs: € 3,99 per stad
Taal: Eng
Score: 4 uit 5

Gent Undercover

Heb je het even helemaal gehad met statische informatie over eet- en shopmogelijkheden? In Gent wisten ze zich twee jaar geleden al te onderscheiden met een heuse detectivegame waarmee je al spelende de stad ontdekt. Gent Undercover biedt twee games: ‘Jacht op de jakhals’ door het centrum van Gent en ‘Hackers alarm’ door het museumkwartier. Aan de hand van deze missies, waarbij je als undercover-agent een criminele bende volgt, ontdekken volwassenen én kinderen belangrijke stedelijke monumenten.

Oordeel
De beschrijving klinkt erg leuk, maar je kunt de app niet beoordelen als je je buiten Gent bevindt. Dat de app al ruim twee jaar niet geüpdatet is, zorgt ook voor enige terughoudendheid. Een miskoop wordt het echter niet: de app is gratis.

Wat: Detectivespel voor de stad Gent
Voor: iOS en Android
Prijs: Gratis
Taal: Ruim 20, o.a. Ned en Eng
Score: 3 uit 5

Rotterdam-app versus Visit Mechelen

Of: Nederland tegen België. Een beetje grote stad heeft tegenwoordig meer apps dan straten, daarom beperken we ons hier tot de officiële kanalen. Rotterdam Info pakt het daarbij gedegen aan met veel (geschreven) info over de gebruikelijke onderwerpen: eten & drinken, uitgaan, accommodatie, shoppen en gebieden. Agenda erbij, kaartje (dat je afzonderlijk moet downloaden). Klaar.

België wint dit onderonsje nipt. Visit Mechelen is namelijk interactiever en leuker. Al wandelende (route of eigen richting) ploppen de bezienswaardigheden automatisch op aan de hand van GPS-coördinaten. Nog leuker: je kunt zelf foto’s en tekst uploaden. Hashtag bottomup. Wel is de Rotterdam-app veel uitgebreider; Mechelen beperkt zich vooral tot haar gebouwen. Ook vreet de app batterij vanwege de voortdurende GPS-activiteit.

Wat: Toeristische app Rotterdam / Interactieve app Mechelen
Voor: iOS en Android / iOS en Android
Prijs: Gratis / Gratis
Taal: NL, Eng / NL, Eng, Dui, Fra, Spa
Score: 3 uit 5 / Score: 3 uit 5