Het Nationaal Energie Dashboard (ned) is een online portaal met data over elektriciteit- en gasverbruik. De actuele data betreffen zowel productie als consumptie van de markt, maatschappij en overheid. Het bevat ook voorspellende data.

Het dashboard levert niet alleen info, maar dient ook als leerplatform. Op elke pagina wordt de productie van elektriciteit en het gasverbruik toegelicht. Zo laat het weten wanneer duurzame stroom wordt opgewekt, wanneer het meeste gas wordt verbruikt of waar de energie vandaan komt. Ook de productie en afname van groen gas of waterstof zijn te volgen.

Gasunie en Tennet hebben de ambitie om het dashboard ‘als verbinder’ te laten fungeren in een data-ecosysteem. Onder meer door professionals en beleidsmakers te helpen bij het vinden van innovatieve oplossingen voor energievraagstukken. Het uiteindelijke doel van de energiemaatschappen is een aanbodgestuurd energiesysteem met schone energiebronnen.

Inzicht in C02-uitstoot 

‘Energieleveranciers kunnen de energiedata bijvoorbeeld gebruiken om hun klanten inzicht geven in hun C02-uitstoot. Ook kunnen data van ned.nl gebruikt worden om beslissingen voor een toekomstbestendige energievoorziening mee te onderbouwen’, zoals te lezen op ned.nl. ‘RTL 4 en Weeronline maken al actief gebruik van de data voor hun wekelijkse energieweerbericht.’

De data van Ned.nl zijn gratis en toegankelijk voor iedereen. Ook zijn alle energiedata te downloaden en verkrijgbaar via een API-key. Dat maakt het bruikbaar voor digital twins: ontwikkelaars kunnen de data op kaarten plotten. Ook is het mogelijk om data aan het dashboard aan te leveren.

Groeiende vraag naar energiedata 

‘Het Nationaal Energie Dashboard komt voort uit de groeiende vraag naar toegankelijke, actuele energiedata', zegt een woordvoerder van ned.nl. ‘Daarbij wordt het steeds belangrijker om productie, verbruik en netcapaciteit op elkaar af te stemmen.’

‘Als bedrijven en consumenten flexibel kunnen inspelen op het aanbod van zonne- en windenergie, dan besparen wij kosten en vermindert de druk op het elektriciteitsnet.’

Het Nationaal Energie Dashboard is een initiatief van Gasunie en TenneT en wordt ondersteund door de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE) en het Nationaal Klimaat Platform (NKP).

Het dashboard is een doorontwikkeling van de bestaande websites Energieopwek, de CO2monitor en het Energieweerbericht. Het is de ambitie om deze websites op termijn te integreren in ned.nl.