Hij staat nu naast het hoofdkantoor van Heijmans in Rosmalen, maar dit jaar nog worden verschillende versies van de BioBuddy op vijf projectlocaties neergezet. Dit zijn woningbouw- en infraprojecten. 

De BioBuddy voert zelfstandig en continu metingen uit en stuurt deze naar een centrale database voor verdere analyse en uiteindelijk presentatie.  

‘Verschillende soorten sensoren die in de meetbox zitten, verzamelen beeld- en geluidsmateriaal dat met kunstmatige intelligentie (ai) wordt geanalyseerd om soorten te herkennen die we met het blote oog zouden missen’, vertelt Vincent Nederpel, ecologie-adviseur bij Heijmans.  

Hij is een van de grondleggers van de BioBuddy. Het eerste prototype heeft Heijmans in samenwerking met het bedrijf Faunabit ontwikkeld. 

Een voorbeeldrapportage van de Biobuddy. Beeld: Heijmans

Uitbreiding lucht-, water- en bodem 

Het inventariseren en meten van flora en fauna gebeurt al langer bij Heijmans, maar tot nu toe met het menselijk oog. 

‘Als je ecologen van 9 tot 5 soorten laat tellen in een woonwijk, dan mis je de nachtdieren. Dit obstakel hebben we niet met de meetbox’, aldus een woordvoerder van Heijmans. 

In de toekomst moet het ai-meetstation ook metingen kunnen uitvoeren voor de lucht-, water- en bodemkwaliteit. 

‘Met de toepassing van innovaties streeft Heijmans ernaar om verder te gaan dan traditionele bouwmethoden, door ook datastromen over bijvoorbeeld duurzaamheid te integreren’, zo staat in de aankondiging. 

Het land in 

De inzet van het meetstation levert Heijmans bewijsmateriaal op voor haar natuurinclusieve werkwijze. Met de harde data kunnen zij meer verbanden leggen en hiermee communiceren naar bewoners, overheden en andere belanghebbenden.  

Volgens een woordvoerder van Heijmans zijn bewoners, in ieder geval een deel van hen, geïnteresseerd in wat er in hun woonwijk leeft. Met de BioBuddy is Heijmans in staat om hen te laten zien hoe de biodiversiteit er in hun wijk voor ligt. 

‘Je hebt een goed overzicht van soorten die er leven. Zo kan je ook zien wat er mogelijk is om de biodiversiteit verder te versterken.’ 

Jan-Willem Burgmans, programmamanager biodiversiteit bij Heijmans, legt uit dat dit een logische stap is na eerdere initiatieven om metingen op biodiversiteit te doen.  

‘We hebben samen met partners zoals Naturalis veel geleerd over het meten van natuurlijke omgevingen, bijvoorbeeld bij het monitoren van biodiversiteit langs snelwegen en in nieuwbouwwijken in Leusden en Vlaardingen.