Doel van het NK Tegelwippen is vergroening, zegt Remco Moen Marcar, van creatief bureau Frank Lee, de organisatie achter NK Tegelwippen. ‘Meer groen in steden en dorpen kent namelijk veel voordelen voor de gezondheid en voor de biodiversiteit.’
‘Ook draagt meer groen bij aan verkoeling tijdens steeds hetere zomers en helpt bij het opvangen van overtollig regenwater bij piekbuien in natte winters.’
Dit kampioenschap laat tuineigenaren volgens de organisatie zien dat elke tegel telt. ‘Ook als je een kleine tuin hebt of dol bent op je terrastuin, kun je je steentje bijdragen’, zegt Lodewijk Hoekstra, Nederlands bekendste tv-tuinman en ambassadeur van de campagne.
Het NK Tegelwippen moet gemeenten ook aanzetten om inwoners te helpen. Het afvoeren van tegels en het vervangen van zandgrond door aarde worden vaak als ontmoedigende taken ervaren.
‘Dit sluit aan bij een recent gedragsonderzoek van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waaruit blijkt dat veel mensen dol zijn op hun tegeltuin vanwege het minimale onderhoud.’
Complete wijken op de schop
Gemeenten pakken de opgave steeds groter op, merkt de organisatie. Zo gaat Raalte op Onttegel-tour met een 'tegel eruit, plantje erin'-actie langs verschillende wijken. In Amstelveen wipt wethouder van Lammeren de eerste van 3700 tegels bij de Sara Burghardt singel en opent daarna de expositie NK Tegelwippen in het Groen Huis.
In Woerden wordt in één dag de wijk Staatsliedenkwartier omgegooid: inwoners krijgen plantjes in ruil voor tegels, openbare ruimten worden vergroend, tegeltaxi’s voeren gewipte tegels af en op de vergroeningsmarkt krijgen inwoners advies over het klimaatadaptiever maken van hun tuin, dak of balkon.
De gemeente die de meeste tegels per inwoner wipt (verdeeld over drie klassementen) wint de ‘Gouden Schep’. De gemeente met de meeste gewipte tegels de ‘Gouden Tegel’. Daarnaast maken bewoners die hun (gevel)tuin transformeren kans op de Publiekswipper award en prijspakketten.
Tien miljoen tegels
Sinds de eerste editie van het NK Tegelwippen in 2020 zijn in Nederland bijna 9 miljoen tegels verwijderd. De verwachting is dat de 10 miljoenste tegel deze zomer wordt gewipt.
Het NK Tegelwippen maakt deel uit van de campagne ‘Een Groener Nederland begint in je eigen tuin ’. Dit is een samenwerking van onder meer het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Stichting Steenbreek, Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling, NL Greenlabel, IVN Natuureducatie, Milieu Centraal en de Tuinbranche Nederland.