De keuze voor bedrijventerrein Hessenpoort in Zwolle kwam onverwachts voor het college. De drie H2O-gemeenten en de directie van bedrijventerrein H2O hebben hard gewerkt om Euroma te faciliteren. De gemeenten zien tot hun grote spijt een belangrijke werkgever vertrekken uit de regio en maken zich zorgen over de huidige werknemers, voor wie de reisafstand aanzienlijk zal toenemen.
Euroma heeft naast Hessenpoort en het H2O-terrein ook Wapenveld-Noord als locatie overwogen. De 'zekerheid van een goedgekeurd bestemmingsplan en ruimte voor het bedrijf' was het belangrijkste argument voor de keuze voor Hessenpoort, schrijft de Stentor.
Volgend jaar wil Euroma beginnen met de bouw van de nieuwe fabriek. De productie vanuit de nieuwe vestiging gaat pas van start over ongeveer twee jaar. Het bedrijf gaat de huidige fabriek in Wapenveld en de bijhorende grond verkopen.
Verruiming bestemmingsplan bedrijventerrein H2O
De drie gemeenten proberen bedrijventerrein H2O al jaren nieuw leven in te blazen. Het Zwolse college van burgemeester en wethouders meent echter dat er al voldoende aanbod is voor de regio en zegt dat er in Zwolle ook nog lege bedrijfsgrond is. Zwolle heeft aangegeven eerst met de H2O-gemeenten te willen overleggen voordat het bestemmingsplan voor het terrein wordt veranderd. Het vertrek van Euroma uit de regio roept het verwijt op dat Zwolle Euroma heeft binnengehaald door verruiming van het bestemmingsplan van het H2O-terrein te hinderen.
Spoeddebat
De gemeenteraad van Heerde heeft op 27 juni een spoeddebat gepland over het vertrek van Euroma. Initiatiefnemer Robert Kuipers namens D66/GL werd gesteund door de PvdA en GBP. De reacties zijn gemengd: sommigen menen dat Euroma niet transparant heeft gehandeld en anderen willen dat de gemeente Heerde zo snel mogelijk vertrekt uit H2O. Dat laatste leidde tot grote verbazing bij burgemeester Pijnenburg, die meent dat een gehaast vertrek uit H2O slecht is voor de onderhandelingspositie van de gemeente.
Beeld: Paul van Galen