Van alle nieuwe woningen in Nederland komt volgens Koning één op de vier in Zuid-Holland tot 2032, aldus een nieuwsbericht op de site van de provincie. De grootste bouwers na Zuid-Holland zijn Noord-Holland en Noord-Brabant.  

Er moeten woningen komen in alle prijsklassen, waaronder ook veel in het betaalbare segment. Ruim 90.000 geplande woningen landen in Rotterdam. 

Van de bijna 3.000 goedgekeurde bouwplannen, gaat het bij meer dan honderd om grotere bouwlocaties buiten de bebouwde kom. In de Rotterdamse regio worden de meeste woningen gebouwd: bijna 91.000 huizen als onderdeel van 1100 plannen.  

Boze brief De Jonge 
Het bericht van de provincie is opmerkelijk, omdat twee weken terug woonminister Hugo De Jonge een brief naar de provincie stuurde. Daarin stond dat de provincie zich meer moet houden aan het landelijke woningbouwbeleid en ook moet kijken naar het bouwen van woningen op buitenstedelijke locaties. Het provinciebestuur moet het ruimtelijke beleid aanpassen, anders kunnen er niet genoeg woningen gebouwd worden, was de boodschap. 

Afgelopen jaar zijn bijna 20.000 woningen gebouwd in Zuid-Holland. Dat is het hoogste aantal in meer dan een jaar en het meeste van alle provincies, aldus het nieuwsbericht van de provincie. In de regio Rotterdam werden 6.535 van de 20.000 woningen opgeleverd. 

De provincie schrijft dat het dit jaar tot nog toe 98% van de voorgestelde plannen van de gemeenten heeft goedgekeurd. Een motief dat een plan (nog) niet is goedgekeurd, is bijvoorbeeld omdat een gebied al voor iets anders gereserveerd is dan wonen.  

De provincie wil zich samen met gemeenten nu inzetten om zover als mogelijk de overige bouwplannen ook goed te keuren.