Het Europees Centrum voor Circulaire Bouw en Transformatie (ECCBT) is een transnationaal centrum voor circulaire bouw, gelegen in Heerlen. Bedoeld voor ‘knowledge, practice en policy’, zoals de Heerlense wethouder Casper Gelderblom het centrum typeerde tijdens het lanceringsevenement.
Het doel van het ECCBT is om circulaire kennis en expertise binnen en buiten de grensoverstijgende regio te delen. Daarvoor moet de circulaire bouwsector samenkomen door collectieve ontmoetingen, onderzoek en concrete projecten. Dit centrum was daarin de ontbrekende schakel, zegt de wethouder.
Het centrum wil actief gaan werken aan de ontwikkeling van een circulaire economie. Een groot deel daarvan is de realisatie van circulaire woningbouw. ‘Dit gaat de middelen en expertise leveren die nodig zijn om circulair bouwen te bevorderen’, zei Beatrice Dormans, adviseur bij BouwendNederland.
Concrete stappen die vanuit het ECCBT volgen, zijn onder meer:
- De tweede fase van het Green Transformable Building Lab. Dat gebouw wordt meerdere keren herbouwd om circulaire bouwtechnieken te demonstreren;
- Een eerste 100 procent circulair woonblok in Limburg;
- Een nieuw educatief programma.
Veelheid aan partners
Tijdens de aftrap stond Gelderblom tegenover een zaal gevuld met partners van dit ‘ecosysteem’. Het aantal partners is groot, maar ook divers: de privésector, overheidssector én kennisinstituties zijn aangesloten bij het ECCBT.
Dan gaat het onder meer om universiteiten uit Maatstricht, Aken en Luik, regio Parkstad, Stadt Aachen, provincie Limburg en Brightlands Chemelot Campus, maar ook architecten, bouwers en organisaties als Bouwend Nederland.
Ook Dutch Metropolitan Innovations (DMI), het groeiende ecosysteem dat werkt aan standaardisering en verbinding van stedelijke data, doet mee en was aanwezig.
Leren hergebruiken
De adhesieverklaring werd onder meer getekend door staatssecretaris Heijnen. Tegen Stadszaken zegt ze veel waardering te hebben voor het grote samenwerkingsverband dat het ECCBT in Heerlen is.
Ze zegt dat we als maatschappij moeten leren hoe we materialen hergebruiken, ontwerpen daarop aanpassen. En hoe we nieuwe materialen circulair toepassen. Volgens haar liggen daar grote kansen en is het belangrijk dat potentiële partners op een goede manier bij elkaar komen.
Nederland daarbij het liefst aansluiten bij Europa, zei de bewindspersoon tegen Stadszaken, maar volgens haar is het soms nodig om te kijken wat Nederland al sneller kan doen.
Daarvoor is het wel nodig dat er ruimtelijke keuzes worden gemaakt. Als voorbeeld geeft Heijnen de havens, die ruimte nodig hebben voor opslagcapaciteit. Dat vraagt volgens haar om een verandering van het totale systeem.
Heerlen strategische ligging
De locatie van het centrum in Heerlen is volgens wethouder Gelderblom strategisch vanwege de kennisintensieve omgeving. Heerlen, Parkstad, Zuid-Limburg en de Euregio vormen zo een grensoverstijgend pioniersgebied op het gebied van circulariteit.
‘Het is belangrijk om kennisclusters te creëren waar de rest van het land van kan leren’, voegde staatssecretaris Heijnen daaraan toe. ‘Parkstad biedt zo’n circulaire cluster.’