Wethouder Stijn Steenbakkers en initiatiefnemers Urban Xchange, Studio Marco Vermeulen, BLOC en Lingotto tekenden vandaag symbolisch de verkoopovereenkomst. 

Het unieke gebouw heeft bij oplevering een omvang van 65.000 vierkante meters en een maximale hoogte van 133 meter. Daarmee heeft de gemeente Eindhoven met The Dutch Mountains een recordbrekend biobased bouwproject in handen. 

Momenteel is het hoogste houten gebouw van Nederland de houten woontoren HAUT in Amsterdam. Architect en mede-initiatiefnemer Marco Vermeulen over het project: ‘Met The Dutch Mountains tillen we bouwen met hout naar een hoger niveau.’ 

In The Dutch Mountains zijn tal van functies ondergebracht. Het gebouw bestaat uit twee torens, van 133 en 96 meter hoog, op plintniveau met elkaar zijn verbonden door een gemeenschappelijk atrium dat als ‘huiskamer’ van de stad fungeert.  

Hierin komen horeca, wellness, een conferentiecentrum en een binnentuin die voor iedereen toegankelijk is. In de torens worden 224 woningen, 54 shortstayappartementen, ruim 14.000 m² aan kantoren en een hotel met 221 kamers gerealiseerd. Het gebouw zal worden omgeven met veel stadsgroen. 

Wethouder Stijn Steenbakkers en initiatiefnemers ondertekenen symbolisch een overeenkomst. Beel: Gemeente Eindhoven

Schaalsprong Brainportregio 

‘Met The Dutch Mountains voegen we echt een architectonisch icoon toe aan Eindhoven’, aldus wethouder Stijn Steenbakkers, verantwoordelijk voor gebiedsontwikkeling van de KnoopXL. 

‘Dit project geeft onze stad een nieuwe look en allure. Ik ben trots dat het grootste houten gebouw van de wereld hier een plek krijgt.’ 

‘We zijn er nog niet, maar ik heb alle vertrouwen dat de partners dit prachtige project naar realisatie gaan brengen’, voegt de wethouder toe. 

Voorbeeldproject voor biobased hoogbouw 

De gemeente Eindhoven noemt de keuze om het kolossale gebouw grotendeels met hout te realiseren ‘bijzonder’. Het massieve hout (Cross Laminated Timber) is afkomstig van duurzaam beheerde bossen.  

Hiermee wordt 70 procent minder CO2 uitgestoten ten opzichte van traditionele bouw. Door het gebruik van circa 9500 m³ hout wordt ook 8.000 ton CO2 opgeslagen. The Dutch Mountains is daarmee een voorbeeldproject voor hoogbouw in ‘biobased materialen’, aldus de gemeente Eindhoven en initiatiefnemers. 

Impressie van The Dutch Mountains in de avond. Beeld: Studio Marco Vermeulen

Oplevering in 2030

 Door de ondertekening kan de gemeente Eindhoven en de initiatiefnemers volgende stappen zetten in het proces. Dit betreft onder andere het uitwerken van het definitief ontwerp en opstarten van de omgevingsplanprocedure in 2025.  

Op de bouwlocatie moet nog een Enexis verdeelstation verplaatst worden. Dit staat gepland voor 2027. Op het moment dat ook de vergunning voor ontwikkeling van The Dutch Mountains onherroepelijk is, kan de grond geleverd worden aan initiatiefnemers en de bouw starten. De oplevering is voorzien in 2030. 

The Dutch Mountains is onderdeel van KnoopXL, de grootschalige gebiedsontwikkeling rondom station Eindhoven Centraal die cruciaal is voor de schaalsprong van de Brainportregio. Hiervoor werd een ontwikkelmaatschappij opgericht om de gebiedsontwikkeling makkelijker te sturen.

The Dutch Mountains wordt aan de noordzijde van station Eindhoven Centraal gebouwd, aan rivier de Dommel en de campus van de Technische Universiteit Eindhoven. 

In stationsgebied Eindhoven KnoopXL wordt de komende 20 tot 25 jaar gebouwd aan een nieuwe wijk. Met ruim 9000 woningen, veel werk- en kantoorlocaties, maatschappelijke voorzieningen en veel groen wordt er in het gebied flink verdicht.