Van alle capaciteit die Stedin tot 2030 op het net bijbouwt, gaat in sommige stedelijke gebieden 20 procent op aan het gebruik van laadpalen in de straat. Het elektriciteitsnet is al overbelast, vooral tussen 16:00 en 21:00 uur is de druk te hoog. 

Door te stoppen met laden in de avondpiek komt extra ruimte op het net beschikbaar. Dit kan uiteindelijk oplopen tot extra ruimte voor de bouw van 45.000 woningen in een provincie, schrijft Stedin in een persbericht.

Opladen kan ook op een rustiger moment, zoals in de nacht of overdag tijdens zonuren, schrijft de netbeheerder 

De netbeheerder doet daarom een beroep op laadpaalexploitanten, gemeenten en provincies om het energienet te ontlasten. Hoe, daarover zegt de Stedin niets. 

513 megavoltampère extra capaciteit 

In 2023 installeerde Stedin 266 nieuwe transformatorhuisjes en legde 892 kilometer aan kabels aan. Dit gaf 513 megavoltampère aan extra capaciteit. Hiermee kunnen alle woningen van een stad ter grootte van Rotterdam in één keer van elektriciteit worden voorzien.  

Ondanks deze inspanningen staan bij Stedin 1.100 grootverbruikers op de wachtlijst voor een nieuwe of zwaardere elektriciteitsaansluiting. Het aantal spanningsklachten verdubbelde: zo’n 3000 consumenten meldden bij Stedin dat met enige regelmaat de omvormer van de zonnepanelen uitviel, omdat de kabel in de straat rond het middaguur vol zat met zonnestroom. 

Bewustwordingscampagne 

‘Stedin trekt alles uit de kast om het elektriciteitsnet uit te breiden,’ zegt Stedin-CEO Koen Bogers. ‘Tot 2030 investeren we zeker 8 miljard euro. Daarmee komen we er niet. Met name in de avondpiek en op zonnige voorjaars- en zomerdagen barst het net uit z’n voegen.’ 
 
Voor consumenten start Stedin hiervoor op 28 februari een bewustwordingscampagne. ‘Het maakt namelijk uit wanneer je energie gebruikt. Als we ons gedrag aanpassen, kunnen netbeheerders meer capaciteit vrijmaken. Die kunnen netbeheerders dan gebruiken om bedrijven die op de wachtlijst staan, maar ook nieuwbouwwoningen en scholen, aan te sluiten.’