In het klimaatakkoord staat dat in 2050 alle woningen aardasvrij moeten zijn. Dat gaat niet lukken en is ook niet direct nodig, zegt NHG. Er zijn eerst andere maatregelen nodig.  

Van de kleine VvE'S hebben 70 procent van de appartementen nu een slecht energielabel en er is sprake van achterstallig onderhoud bij 80 procent, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Daar moeten die kleinere VvE’s, met zeven of minder appartementen, zich eerst op richten. 

VvE's zijn verplicht om te sparen voor onderhoud, maar dit is onvoldoende gedaan, concludeert RTL nieuws.  

Gemeenten kunnen kleine VvE's een handje helpen met de Stimuleringslening kleine VvE van de Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SVn). De lening kan ook afgesloten worden via NHG, dit zorgt voor gezamenlijke financiële zekerheid van alle eigenaren van de VvE. Er is per woning 25.000 euro beschikbaar voor verduurzaming en onderhoud. 

Als de leden van de VvE’s akkoord zijn, gaat de VvE de lening aan. Eigenaren van woningen nemen de lening daarom na een verhuizing niet mee naar een nieuwe woning. 

Er maken nu 21 gemeenten gebruik van deze financieringsregeling, maar het is volgens de NHG interessant voor veel meer gemeenten.