‘Met deze regeling helpen we Arnhemse ondernemers om hun zaak toegankelijker te maken’, zegt wethouder Maurits van de Geijn (Inclusie).
‘Als gemeente werken we zelf ook continu aan een betere toegankelijkheid van de openbare ruimte en publieke gebouwen. Door onze gezamenlijke inspanningen wordt Arnhem weer iets gastvrijer, voor iedereen.’
Het Arnhemse Toegankelijkheidsfonds met 150.000 euro richt zich op ondernemers uit de Rijnstad. Die kunnen aanspraak maken op een volledige vergoeding van kosten bij een bedrag tot 2.000 euro. Bij duurdere ingrepen vergoedt de gemeente de helft, tot een bedrag van 10.000 euro.
Behalve aanpassingen in het fysieke domein, kan het ook gaan om het verbeteren van de akoestiek of het toevoegen van een voorleesfunctie aan een webshop.
Ondernemers kunnen tot 1 januari 2026 hun aanvraag indienen. Fysieke aanpassingen moeten voldoen aan de Integrale Toegankelijkheid Standaard 2023 en de Arnhemse Standaard Toegankelijkheid.
Ervaringsdeskundigen
Bij de uitvoering van de regeling is het Arnhemse Platform voor Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) betrokken. Het adviseert ondernemers over de effectiviteit van maatregelen.
Consultatie van dit platform is verplicht, meldt de gemeente.
Voorzitter Marjolein van der Broek vindt het een goede zaak dat er nu een regeling komt én dat de expertise van APCG wordt ingeschakeld. ‘Niemand weet beter wat ‘drempels’ zijn die mensen met een beperking tegenkomen, dan zijzelf.’
Van der Broek noemt de regeling winst voor zowel bezoekers met een beperking als voor de ondernemer.
Eerder deelde de gemeente samen met APCG en Platform Binnenstad Arnhem al gratis deurbellen en een flyer met tips uit aan ondernemers in de binnenstad.
De deurbel neemt volgens de gemeente al problemen weg bij het betreden van een winkel of horecagelegenheid. Hierdoor worden ondernemers op de hoogte gebracht van hun komst.