Huisvesters en zorgpartijen zijn volgens CRa op zoek naar nieuwe maatschappelijke concepten die van meerwaarde zijn voor hun omgeving en de sociale omgeving van bewoners versterken. Vooral op plekken waar niet voldoende voorzieningen zijn en waar eenzaamheid op de loer ligt. 

In de Woonzorgchallenge brengt CRa bewoners, corporatie, gemeente, ontwerpers en zorgprofessionals bij elkaar in een co-creatieproces samen om tot nieuwe woonzorgconcepten te komen voor een concrete locatie. 

Het woonzorgcomplex waar de eerste Woonzorgchallenge plaats gaat vinden, is gebouwd in 1995 en bestaat uit 74 zelfstandige appartementen voor senioren en de woonlocatie van Middin met 3 woongroepen voor 27 mensen met een verstandelijke beperking.  

In het pand wonen voornamelijk alleenstaande ouderen waarvan veel een beperkt sociaal netwerk hebben. Vereenzaming is een groot risico, stelt CRa.  

Het complex heeft een centrale ligging in de wijk, maar deze kwaliteit wordt niet goed benut, vinden de partners. Zo heeft de begane grond een besloten karakter aan de straatkant en zijn de tuinen aan de achterzijde afgesloten.  

De partners hopen dat de Woonzorgchallenge zorgt voor: 

  • versnelling dankzij het grotere draagvlak en de effectievere besluitvorming; 
  • verbinding door ontwerp en co-creatieproces die verschillende belanghebbenden samenbrengt; 
  • verandering in bestaande buurten, waardoor leefbaarheid verbeterd door beter gebruik van bestaande voorzieningen en ruimte voor ontmoeting; 
  • keuzes door meerdere voorstellen, waardoor corporaties afgewogen beslissingen kunnen nemen en vertraging wordt voorkomen. 

Deze situatie biedt aanleiding om te kijken naar een nieuw concept, zegt CRa. Daarom zoeken de adviseurs teams die met co-creatie tot nieuwe oplossingen, perspectieven en visies te komen voor het woonzorgcomplex aan de Beresteinlaan, waar de pilot gaat plaatsvinden.

Ieder team moet bestaan uit ten minste twee ruimtelijk ontwerpers, een architect, een stedenbouwkundige en een professional uit het sociaal-/zorgdomein. De teams moeten thuis zijn in zorgprogramma’s – waaronder die in de gehandicaptenzorg- en ouderenhuisvesting. 

De teams moeten ook thuis zijn in exploitatie en businesscases en over goede communicatieve en sociale vaardigheden te beschikken.