De borden hangen voornamelijk op de 'drone-hotspots' in de stad. Dat zijn plekken zoals het museumplein, de Johan Cruijff Arena en het Vondelpark.  

Dit zijn nog steeds drukbezochte vliegplekken, ondanks het verbod dat in bijna heel Amsterdam geldt voor drone-vluchten zonder toestemming. 

De drone-restricties zijn in Amsterdam extra noodzakelijk vanwege het luchtruim van Schiphol. Wanneer een drone zonder toestemming het luchtruim betreedt, kunnen er volgens de gemeente gevaarlijke situaties ontstaan. 

Omdat er desondanks meer drones blijven verschijnen in de openbare ruimte, gelden sinds 1 januari 2024 ook nieuwe Europese regels voor het vliegen met drones. 

‘Veel mensen hebben hier geen kennis over', schrijft de gemeente. De nieuwe borden dienen daarom als proef om de bewustwording van het verbod bij bezoekers te verhogen. 

De restricties hebben verder ook als doel om privacy van bezoekers, bewoners en bedrijven te beschermen.  

Contact met webwinkels 

Naast de proef met de verkeersborden vraagt de gemeente ook webwinkels die drones aanbieden om kopers te informeren over de regels. 

Voor heel Nederland zijn de ‘No-fly zones’ en regels te vinden op de veiligheidskaart van Luchtverkeersleiding Nederland (LVL).