Met dat plan heeft Woonin deze week definitief ingestemd. Eind maart 2023 ging een meerderheid van de bewoners al akkoord met de plannen, genoeg voor het benodigde draagvlak.

Het complex aan de Burgemeester Norbruislaan uit 1959 telt nu 82 appartementen. Dat worden er in totaal 136. De 27 grote maisonnettes op de begane grond en eerste verdieping worden gesplitst in 54 appartementen. De nieuwe indeling moet tevens zorgen voor een beter veiligheidsgevoel aan de straatkant.

Ook komen er woningen en studio's op plekken waar nu kleine maatschappelijke ruimtes of bergingen zitten. De tuinen worden verkleind en krijgen nieuwe bergingen.

Op de bovenste laag van het woongebouw, dat parallel aan de straat loopt, komen 'topwoningen’. Dit zijn studio's van circa 45 vierante meter, die de gemeente volgens Woonin met voorrang gaat toewijzen aan jongeren (tot 30 jaar) uit de buurt.

Volgens de woningcorporatie sluiten de plannen aan op de wens naar kleine(re) woningen. Momenteel heeft Woonin vooral grotere woningen in Zuilen.

‘Het lukt vaker niet dan wel om alle wensen van bewoners en Woonin in een bestaand gebouw te vervullen', zegt directievoorzitter Henk Peter Kip, die er trots op is dat het nu grotendeels wel gelukt is. ‘Het wordt een droomlocatie voor de wijk, een paradepaardje voor de stad en een voorbeeld voor bouwend Nederland.’

De zestig jaar oude woningen voldoen volgens Woonin bovendien niet meer aan de huidige kwaliteits- en duurzaamheidseisen. Voor de transformatie is extra isolatie nodig om de woningen energiezuinig te maken. Ook worden de nieuwe woningen gasloos en krijgen ze een warmtepomp. Het energielabel gaat van gemiddeld E naar A++.

Woonin wil voor de zomer van 2024 beginnen met de geplande werkzaamheden, om het project eind 2025 op te leveren. De huidige bewoners kregen urgentie voor een nieuwe sociale huurwoning of mochten terugkeren.