Vandaag tekenden 21 Utrechtse gemeenten en de provincie Utrecht hiervoor een samenwerkingsovereenkomst.

Het EDC moet gemeenten helpen om sneller en beter de eigen woningvoorraad te verduurzamen. Een onderdeel daarvan is het ondersteunen van de particuliere woningeigenaren.

Deelnemende gemeenten kunnen onderling ook kennis, ervaring, data, tools en middelen delen. ‘Denk aan succesvolle aanpakken, geleerde lessen, rapporten en informatiemateriaal', aldus de provincie.

Het platform kan ook in de praktijk helpen bij allerlei zaken. Namelijk als penvoerder bij subsidieaanvragen of gezamenlijke inkoop. Ook het inkopen van data, tools en (ICT-)systemen behoort tot de mogelijkheden.

Praktisch kan het EDC ook assisteren bij het afsluiten van contracten met marktpartijen. Bijvoorbeeld met marktpartijen die een lokale isolatieaanpak kunnen uitvoeren of die medewerkers beschikbaar stellen om gemeenten te ondersteunen.

Niet opnieuw wiel uitvinden 

Gedeputeerde Huib van Essen: ‘We zien dat het verduurzamen van de woningvoorraad een grote inspanning vraagt van de gemeenten. Om hen te ondersteunen hebben we het initiatief genomen voor dit Energie Diensten Centrum.’

‘Gemeenten kunnen hiermee profiteren van elkaars expertise en kennis. Zo hoeft een gemeente bijvoorbeeld niet opnieuw het wiel uit te vinden als een andere gemeente al veel ervaring heeft met een bepaalde aanpak. Dat bespaart mankracht en geld. Op deze manier kan met een vergelijkbare investering meer woningen worden verduurzaamd.’

Eerste wapenfeit 

Het eerste wapenfeit van het EDC is een aanbestedingstraject voor meerjarige collectieve ontzorging van huiseigenaren. Hieraan doen elf gemeenten en de provincie mee. Zij nemen gezamenlijk één organisatie in de arm, die huiseigenaren de komende vier tot zes jaar helpt hun woningen te isoleren. De aanbesteding is op 4 februari gepubliceerd op TenderNed.

De 21 gemeenten die met de provincie de samenwerkingsovereenkomst tekenden zijn de gemeenten Amersfoort, Baarn, De Bilt, Bunnik, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Stichtse Vecht, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist.

‘Andere gemeenten in de provincie die nog mee willen doen, zijn natuurlijk van harte welkom’, aldus de provincie.