‘Opvallend was dat sommige vogelkasten dubbel zijn gebruikt. Meerdere keren in één broedseizoen met bijvoorbeeld meerdere legsels’, zegt Vincent Nederpel, adviseur ecologie bij Heijmans. ‘Dit hebben we van zowel spreeuw als huismus vastgesteld’. Ook hebben de nestkasten speciale vogelsoorten aangetrokken zoals de gierzwaluw.
Wat betreft de groenblauwe infrastructuur, verzorgen de parken en andere groenblauwe structuren de waterafvoer bij hevige regenval. Bovendien zorgt de groenblauwe infrastructuur ook voor de aantrekking van nieuwe insecten in de wijk, wat de biodiversiteit bevordert.
De monitoringstudie is een veldonderzoek naar diversiteit aan leven in de nieuwe woonwijk in Culemborg. Het is uitgevoerd door ecologen van Heijmans, dat ook de uitvoerder van het nieuwbouwproject is. Het is de eerste keer dat zo'n onderzoek wordt gedaan op deze schaal in een nieuwbouwwijk van Heijmans.
Resultaten passen bij motto Heijmans
De resultaten van het onderzoek passen bij het nieuwe motto van Heijmans, dat naar eigen zeggen het doel heeft een gebied na projectontwikkeling beter achter te laten qua natuurwaarden dan het bij aanvang is aangetroffen.
Het onderzoek is nog niet afgerond. Deze resultaten zijn de eerste uit een langer lopend onderzoek. De ecologen blijven nog jarenlang betrokken bij de gebiedsontwikkelingen van Heijmans.
De wijk ‘Parijsch’ ligt aan de rand van Culemborg. Het bestaat uit afzonderlijke ‘buurtjes’ met een grote verscheidenheid aan woningen. De wijk ligt tussen de stad en de natuur in; de gemeente noemt het ook wel ‘waterrijk wonen’. Het gebied is al volop in ontwikkeling en er lopen meerdere woningbouwprojecten.