Tien jaar geleden werd duidelijk dat de Marine het grootste deel van het complex, na vier eeuwen, gaat verlaten. Het RVB verkoopt het openbare gedeelte, waarvan zo’n 185.000 vierkante meter bruto vloeroppervlak wordt herontwikkeld.  

De gemeente Amsterdam heeft een nota opgesteld voor het terrein. Daarin staat dat de vanaf 2024 de ontwerpen worden gemaakt. Daarmee gaat de ontwikkeling van het terrein op stadseiland Kattenburg een nieuwe fase in.  

Het gebied moet uiteindelijk een innovatieterrein worden met 800 woningen met ruimte voor start-ups, scale-ups, grotere bedrijven en onderwijsinstellingen. Defensie bouwt er een compacte kazerne. 

Er komt een park en er zijn pleinen ingetekend. Het sportveld wordt toegankelijk voor de buurt, maar krijgt een dubbelfunctie als landingsplek voor helikopters. 

Projectmanager Michiel von Bönninghausen zegt op de site van het Rijksvastgoedbedrijf dat het een plek moet worden voor ‘kruisbestuivingen binnen een community van studenten, wetenschappers, ondernemers, kunstenaars en bewoners’.  

Een curator moet samen met een beheerorganisatie zorgen dat deze netwerken ontstaan en behouden blijven. Daarvoor is inmiddels een tender uitgeschreven. 

Het innovatiedistrict moet oplossingen gaan bieden voor grootstedelijke vraagstukken als leefbaarheid, duurzaamheid en sociale ongelijkheid. Het wordt een groene, nagenoeg autovrije en waterrijke omgeving.  

Het terrein levert een bijdrage aan de ecologische diversiteit en de natuurinclusiviteit, waarbij de historische waarde niet wordt vergeten. Zo blijven een aantal gebouwen behouden.   

De bouw start naar verwachting in 2026.