In de zomerperiode komen internationale studenten naar Nederland, maar afgestudeerde studenten hebben hun kamer dan nog niet verlaten. Hierdoor ontstaat er tijdelijk een kamertekort, zegt Monique Louwes, teammanager bij de SSH in Groningen. 

‘Hiermee bieden we een oplossing voor de jaarlijkse ‘piekperiode’ aan het begin van het studiejaar voor internationale studenten in Groningen.’ Het gaat dan voornamelijk om buitenlandse studenten. 

Ken Hesselink, voorzitter van de Groninger Studentenbond (GSb), is blij met het initiatief. ‘We zijn blij dat in Groningen zo proactief wordt gehandeld om het probleem met de 'piekperiode' op te lossen, dit zien we niet in andere studentensteden.’ 

Incidenteel studentenkamerdelen 

In Wageningen en Nijmegen wonen bij studentenhuisvester Idealis tijdens piekmomenten ook twee studenten op een kamer. ‘Dat is geheel vrijwillig en ook tijdelijk van aard’, zegt een woordvoerder. In 2022 en 2023 ging het om ongeveer vijftien studenten. Die konden hun medebewoner zelf kiezen. 

Ook bij SSH in Zwolle, Utrecht en Nijmegen komt het incidenteel en tijdens piekmoment voor dat er twee studenten op een kamer wonen. Zo structureel en grootschalig als nu in Groningen, is nieuw in Nederland, aldus een woordvoerder van SSH. 

De 401 kamers in Proxima krijgen een ingebouwd opklapbed dat buiten piekmomenten met een slotje in de muur wordt bevestigd. Studenten worden gematcht op basis van geslacht. Ruilen is altijd mogelijk, zegt een woordvoerder van SSH. De bedoeling is dat studenten maximaal vier maanden samenwonen. 

Eenzaamheid onder studenten tegengaan 

Volgens SSH Groningen kan deze manier van huisvesten helpen om eenzaamheid tegen te gaan. Het gaat bij dit project om short-stay en niet om reguliere studenten die zich vaak aansluiten bij verenigingen.  

De organisatie zet daarom ook buiten het kamerdelen in op sociale contacten in de huizen.  

Elk van de vier huizen met zo’n 40 kamers heeft een eigen centrale entree met een eigen identiteit door kleurgebruik. In de gezamenlijke woonkeuken kan samen gekookt en gegeten worden. Tussen de vier gebouwen fungeert een groene kern als ontmoetingsplaats. 

Proxima wordt gebouwd door Plegt-Vos Noord in opdracht van de SSH en met ontwikkelaar Jebber. Het studentencomplex bestaat uit biobased woonmodules van hout die in de fabriek worden gebouwd. Het is het eerste wooncomplex op Zernike Campus en wordt in de zomer van 2024 opgeleverd.