De hoeveelheid opgeslagen CO2 in een biobased gebouw wordt daarmee bepaald, gecertificeerd en financieel gewaardeerd op basis van Europese en internationale richtlijnen. Door dit aan te bieden op de markt is de verwachting dat klimaatpositieve bouwprojecten gaan concurreren met projecten die vooral beton en staal gebruiken.
Als daardoor de vraag naar biobased materialen stijgt, krijgt de biobased industrie mogelijk een flinke duw in de rug om op te schalen. Ballast Nedam hoopt op een transitie van de complete bouwsector - nu verantwoordelijk voor 11 procent van de wereldwijde CO?-uitstoot - naar een sector die jaarlijks tonnen CO? uit de lucht zal halen. ‘Op deze manier kan het bouwen van woningen klimaatverandering tegengaan’, aldus Ballast Nedam.
Het bedrijf wordt geholpen door de Climate Cleanup Foundation. Zij gaan onderzoeken en uitrekenen hoeveel de opgeslagen CO2 in woningen waard is. Alleen bouwprojecten met een positieve invloed op biodiversiteit, gezondheid en circulariteit kunnen een certificaat voor CO?-opslag verkrijgen en daaraan een geldwaarde koppelen.
Het geld wordt verdiend door de verkoop van (deel-)certificaten aan kopers die willen investeren in natuurvriendelijke, langdurige CO?-opslag, mogelijk ter compensatie van hun eigen onvermijdbare CO?-uitstoot. ‘Alle transacties worden vastgelegd in een openbaar register, zodat elke euro daadwerkelijk naar opgeruimde CO? gaat’, meldt Balast Nedam.
Vanaf vandaag - woensdag 6 december – kunnen bedrijven, overheden of andere instellingen zich inschrijven voor de voorverkoop van de CO2-opslag in de woningbouwprojecten van Ballast Nedam.
Biobased bouwmaterialen zoals hout, hennep en stro halen in hun groeifase CO? uit de lucht. Eenmaal verwerkt tot bouwmateriaal slaan ze die CO? voor meer dan 100 jaar op. Biobased woningen slaan meer CO2 op dan ze uitstoten. Dat wordt klimaatpositief genoemd.
Klimaatpositief nieuwe norm
Ballast Nedam is daarmee het eerste bouwbedrijf dat de CO?-opslag in haar woningbouwprojecten aanbiedt op de markt. ‘Klimaatpositief bouwen wordt de nieuwe norm’, zegt het bedrijf daarbij. ‘Als we op dezelfde voet doorbouwen, is het CO?-budget voor de Nederlandse bouw al in 2027 op. Op dat moment kan de hele woningbouw stilvallen, net als tijdens de stikstofcrisis. Dit moet de bouw- en vastgoedsector voorkomen door meer te doen dan alleen uitstoot reduceren.’
Tegelijkertijd kondigde het bouwbedrijf vandaag het ‘Natuurhuis’ aan. Deze klimaatpositieve woningen bestaan voor meer dan 95 procent uit biobased materialen, zoals prefab stropanelen. Goed voor de opslag van 90 ton CO2 op. De eerste acht Natuurhuizen komen in het Noord-Brabantse Heeze te staan. Daarna volgen biobased projecten in Amsterdam als de natuur-inclusieve wijk Strandeiland en woongebouw Horizons, dat 3.000 ton CO2 opslaat.