Tot nu toe mochten kinderen alleen in de schoolvakanties gratis reizen, volgend jaar kan dat iedere dag. Kinderen hebben dan ook geen eigen vervoerbewijs nodig. Voorwaarde is wel dat een (betalende) volwassene meereist. 

De provincie zegt dit te doen vanwege de duurzame factor en de bereikbaarheid, maar hoopt ook dat het OV hiermee aan populariteit wint. ‘We willen meer mensen in ons OV verwelkomen’, zegt gedeputeerde André van Schie. ‘Reizen met het OV is goed voor een gezonde leefomgeving. En jong geleerd is oud gedaan: kinderen die onze bussen en trams leren kennen, kiezen later ook vaker voor het OV.’ 

Omdat meereizende kinderen niet automatisch worden geregistreerd zal de provincie dus ook niet weten hoeveel kinderen er gebruik van maken. ‘Maar gezien de voordelen nemen we dat voor lief’, aldus de provincie.

Het besluit komt van vervoerders QBuzz en Syntus Utrecht. Of het reizen ook in de daaropvolgende jaren gratis blijft, kan de provincie nu niet zeggen. Kaartjes voor de trein zijn niet gratis. 

Geen prijsverhoging bus en tram 

Daarnaast gaat het algemene prijskaartje voor de bus en tram in de provincie Utrecht in 2024, ondanks de inflatie, niet omhoog. Eigenlijk zouden de kaartjes volgend jaar zo’n kleine twaalf procent duurder worden.

Het bevriezen van de kostenstijging is mogelijk doordat Staatssecretaris Heijnen geld beschikbaar stelt voor 2024. Het gaat om een incidentele 300 miljoen voor het landelijke regionale vervoer en 120 miljoen voor de NS. Dit is een gevolg van een Tweede Kamer-motie van Mirjam Bikker (Christen Unie), gesteund door tien andere partijen.