Volgens het ingenieurs- en adviesbureau lopen veel verduurzamingsplannen van bedrijven over 350 bedrijventerreinen in de meeste provincies in Nederland vast door het volle stroomnet.  

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven door gebruik te maken van SEH's ruimte op het stroomnet ontzien. Een 'hub' zorgt er bovendien voor dat meer projecten van de grond komen, waarbij energie wordt opgewekt en dat vervolgens op het stroomnet extra capaciteit vrijkomt voor laadpalen zodat bedrijven hun wagenpark kunnen verduurzamen. 

Om hubs efficiënter en op meer plekken in te zetten, zou de overheid aanvullend beleid moeten opstellen, is het advies van de onderzoekers van Royal HaskoningDHV.  

Ook zouden SEH's vast onderdeel moeten worden bij maatregelen voor duurzamere bedrijventerreinen. In het verlengde daarvan moet de overheid bureaucratische obstakels wegnemen, zodat ondernemers meer ruimte krijgen om gezamenlijk duurzame energie op te wekken  

‘Beloon bedrijven die met een SEH’ 

Royal HaskoningDHV geeft in het onderzoek geen adviezen hoe nationaal beleid voor SEH's er concreet uit moet komen te zien. NVDE geeft wel een aantal voorbeelden.  

De overheid kan volgens de brancheorganisatie onder meer bedrijven belonen die in een SEH hun CO2-uitstoot extra terugdringen door bijvoorbeeld minder belastinggeld te vragen. De vergunningsprocedures kunnen eenvoudiger, bijvoorbeeld door ze te combineren. Ook moeten bedrijven makkelijker toegang krijgen tot informatie zoals bijvoorbeeld de structuur van het elektriciteitsnet op hun terrein.

Olof van der Gaag van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), zegt in het Financieele Dagblad (FD) dat door slim werken in energiehubs meer bedrijven de overstap kunnen maken van gas naar duurzame stroom. 

‘Wij waren benieuwd hoe hard je nu je best moet doen om dat te bereiken en het besparingspotentieel blijkt enorm. Het kan de uitstoot van een grote kolencentrale schelen', zegt de NVDE-voorzitter, die samen met Programma Verduurzaming Bedrijventerreinen (PVB Nederland) opdracht gaf voor het onderzoek.  

Minister Jetten voor Klimaat en Energie maakte afgelopen week bekend dat hij 166 miljoen euro investeert in een stimuleringsprogramma voor energiehubs. Met het programma worden regisseurs aangesteld en diverse standaarden ontwikkeld, zodat niet op ieder bedrijventerrein het wiel opnieuw hoeft worden uitgevonden. 

Het wordt volgend jaar ook mogelijk voor bedrijven om de beschikbare ruimte op het net te delen met elkaar via groepscontracten. Zo kan een bedrijf de ruimte op het stroomnet gebruiken die een ander op dat moment niet nodig heeft. Dat is op dit moment nog niet toegestaan.