Landschapsarchitecten De Urbanisten transformeerden de Keilehaven in Rotterdam van een oud havengebied, vol met industrie, naar een groen natuurgebied. De nieuwe natuur biedt Rotterdammers de kans te wandelen en picknicken langs de groene oevers van de Nieuwe Maas. 

Door negen terrassen krijgen eb en vloed de ruimte en is het tegelijkertijd een gebied waar mensen kunnen wonen en werken. Een steiger voor de watertaxi is teruggekeerd. De vakjury roemt dit project vooral omdat het de natuur de ruimte geeft in stedelijk gebied. 

Het is niet de eerste prijs voor de Keilehaven. Het project won eerder de Provada Inspiration Award. Dat is bijzonder, omdat prijzen meestal naar gebouwen gaan en niet naar gebiedsontwikkelingen. 

Natuurinclusief bouwen in opkomst 

Voor de Award Natuurinclusief Bouwen kreeg Vogelbescherming 38 inzendingen, die varieerden van een modulair bijenhotel tot complete natuurinclusieve wijken. Het is volgens de organisatie het bewijs dat natuurinclusief bouwen in opkomst is.  

Dit waren de nominaties:

Bij veel bouwprojecten staan duurzaamheid en energieverbruik al langere tijd centraal, maar rekening houden met de natuur is nog niet vanzelfsprekend, zegt Vogelbescherming Nederland.

‘Wij zijn daarom blij dat steeds meer partijen zich bezighouden met het bouwen van woningen en kantoren die niet alleen goed zijn voor de mens, maar ook voor de natuur.’ 

 De Award is een initiatief van Vogelbescherming Nederland. De jury bestaat uit Daan Bruggink (ORGA Architect), Saskia van Stein (IABR & Design Academy), Deborah Post (Honey Highway) en Marco Matheeuwsen (Woningcorporatie Casade).  

De prijsuitreiking vond afgelopen week plaats tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.