Die focus van Stadszaken gaat van ‘de fysieke leefomgeving’ naar stedelijke ontwikkeling. Missie van Stadszaken is bijdragen aan het maken van betere steden. Stadszaken is thematisch opgezet rond zes hoofdthema’s: wonen & vastgoed, economie, klimaat & duurzaam, openbare ruimte, mobiliteit en smart city. 

We vliegen onderwerpen altijd aan vanuit het perspectief van de stad, met een ruimtelijke- en/of gebiedsinvalshoek, vanuit een integrale focus. Sociaal, fysiek en economisch.

Naast regulier nieuws biedt Stadszaken vakinformatie die lezers direct kunnen toepassen in hun dagelijkse werkpraktijk: het ‘hoe en wat-dan’. Stadszaken wil lezers scherp houden door het opwerpen van kritische vragen, met afwijkende invalshoeken, meningen van autoriteiten en lessons learned. 

Verder willen we gewoon mooie dingen laten zien, de best practices die het verdienen doorverteld te worden. Of het nu in Rotterdam is, of in Heerlen, omdat ze voor iets groters staan dat het lokale belang overstijgt.

Nieuwe columnisten

Stadszaken maken we niet alleen. We starten met een groep nieuwe columnisten die het Stadszaken-geluid mede uitdragen. De komende tijd introduceren we telkens een aantal nieuwe auteurs. Vandaag zijn dit:

 • Anita Nijboer, partner/ advocaat omgevingsrecht SIX advocaten, is gepokt en gemazeld in het Omgevingsrecht. Ze startte haar advocatenloopbaan twintig jaar geleden bij  Phon van den Biesen, een van de grondleggers van de milieurecht-advocatuur. Sindsdien is zij altijd als advocaat in het omgevingsrecht werkzaam gebleven. Vanaf september 2022 is Anita partner bij het in omgevings- en vastgoedrecht gespecialiseerde kantoor SIX advocaten in Amsterdam. Naast haar advocatenwerk is Anita docent omgevingsrecht voor rechters en andere advocaten. In 2021 schreef Anita het boek 'Omgevingswet in de praktijk', waarvan de tweede druk dit najaar verschijnt. 
   
 • Marije Groen, Senior Consultant at Buck Consultants International (BCI), studeerde Algemene Cultuurwetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze startte haar professionele loopbaan als beleidadviseur economie bij de provincie Zuid-Holland. Sinds 2007 is Marije als senior consultant werkzaam bij BCI. Ze is onder meer gespecialiseerd in de transitie naar een duurzame en circulaire economie en weet dit ruimtelijk te vertalen. 
   
 • Monica Wichgers, eerste locoburgemeester van Culemborg, is sinds 2018 wethouder wonen, ruimtelijke ordening en economie en bestuurder in Culemborg. Het Gelderse stadje ervaart meer en meer druk van de ligging te midden van grote steden. Wichgers was voor haar wethouderschap jarenlang raadslid, eerst voor de VVD en later voor de lokale partij CVN (Culemborg van Nu). Voor beide partijen was ze de fractievoorzitter.
   
 • Jan-Willem Wesselink, programmamanager Future City Foundation (FCF), is opgeleid als planoloog en was jarenlang hoofdredacteur van vakbladen over stedelijke ontwikkeling (voorlopers van Stadszaken). Jan-Willem stortte zich afgelopen 15 jaar op de transitie die steden ondergaan door digitalisering en technologisering. Die transitie kan volgens hem alleen slagen als ontwerpers, bestuurders en technologiespecialisten samen nadenken over en werken aan nieuwe visies, processen en producten. Namens de FCF is Jan-Willem programmamanager bij de City Deal 'Een slimme stad, zo doe je dat' en ‘Slim Maatwerk.'
   
 • Roel van Dijk, directeur Stichting Steenbreek, is opgeleid als journalist en is sinds jaar en dag hoofdredacteur van vakblad Groen. Daarnaast is hij sinds 2019 directeur van Stichting Steenbreek, een landelijke kennis- en netwerkorganisatie die ondersteuning biedt bij het duurzaam vergroenen van onze leefomgeving. 
   
 • Gert-Joost Peek, Lector Gebiedsontwikkeling en Transitiemanagement bij de Hogeschool Rotterdam, is een autoriteit in de wereld van gebiedsontwikkeling. In 2006 promoveerde hij op het managen van de herontwikkeling van binnenstedelijke stationslocaties, nadat hij daarvoor al werkzaam was bij de ontwikkelafdeling van NS Vastgoed. Na zijn promotie en een korte onderzoekscarrière ging Gert-Joost aan de slag als director research bij ING Real Estate Development. Daarna was hij knowlegde manager bij Fakton. Sinds 2013 is Peek lector en eigenaar van Spot-on consulting van waaruit hij  adviseert, spreekt, voorzit en schrijft over stedelijke gebiedsontwikkeling en projecten begeleid. Hagenaar Peek is daarnaast voorzitter van Stichting I'm Binck dat de herontwikkeling van bedrijventerrein de Binckhorst in goede banen wil leiden.

De rubriek wie en wat biedt snel inzicht in die lastige term of die functionaris, die je misschien nog niet kent. Die breiden we de komende maanden verder uit. Daarnaast voegen we de komende tijd meer nieuwe functionaliteiten aan Stadszaken.

Vragen of opmerkingen zijn altijd welkom op redactie@stadszaken.nl. Daar ontvangen we ook graag relevante persberichten.