In totaal gaat het om zeven percelen. 140.000 vierkante meter daarvan is bedoeld voor een uitbreiding van de campus, BIC 2. Deze komt ten noorden van de huidige BIC. Die campus van 100.000 vierkante meter, bedoeld voor hightech maakindustrie, is vanaf 2018 opgeleverd.  

Reden voor het nieuwe complex is de vraag naar plaatsen waar hightechindustrie en onderwijsinstellingen zich kunnen vestigen. De campus vormt een belangrijk onderdeel van de Brainportregio, en ligt vlak bij de A2/N2, Eindhoven Airport, het Beatrixkanaal en andere bedrijven. 

Het ontwerp van BIC 2 werd al eerder gepresenteerd. Het conceptuele bestemmingsplan ligt nu bij wethouder Stijn Steenbakkers, van onder meer Brainport en Eindhoven Noordwest. Het concept wordt binnen een paar weken gepresenteerd. Uiterlijk begin volgend jaar moet het plan klaar zijn, waarna in 2025 de bouw moet starten. De ontwikkeling is in handen van SDK Vastgoed. 

‘De grond die we nu hebben gekocht wordt gebruikt voor diepe investeringen in de High Tech maakindustrie’, vertelt Steenbakkers aan streekomroep Studio040. ‘De nieuwe plannen voor de nieuwe campus komen al snel. De andere campussen moeten nog even wachten, maar door het kopen van de grond hebben we de regie in handen’, legt hij uit. 

10 hectare wordt verpacht 

De overige 100.000 vierkante meter is uiteindelijk ook bedoeld voor de hightechindustrie, maar dat komt later van de grond. Volgens de wethouder zit dit al jaren in de planning, maar zorgt de aankoop voor schot in de zaak.

De gemeente Eindhoven sprak eerder uit meer invloed te willen hebben op de Brainport-campussen, nadat de gemeente baalde van de buitenlandse overnames van de High Tech Campus en de eerste fase van de Brainport Industries Campus (BIC). Om die regie daarom in handen te houden, wordt de overige grond daar niet verkocht, maar verpacht. 

Hoe die grond tijdelijk gebruikt gaat worden is nog niet duidelijk. De wethouder noemt het idee van tijdelijke woningen, al zit een nabijgelegen vliegveld mogelijk in de weg. Een andere optie is misschien een zonneveld. 

Eerder kocht de gemeente al een stuk grond van buurgemeente Best om de ontwikkeling van BIC makkelijker te maken.