De City Deal organiseerde de dag in samenwerking met Bredata, het digitaliseringsteam van de gemeente Breda. In zijn lezing blikte Quaars terug op 5 jaar wethouderschap Digitalisering in Breda.

Quaars benadrukte hoe belangrijk de ethische kant is bij de slimme stadsontwikkeling. ‘Ik heb de afgelopen jaren geleerd dat er geen online en offline wereld is, er is één wereld.’ En in die wereld moeten ook de ethische waarden worden ontwikkeld en bewaard.

Stedelijk ethisch team

Daarom lanceerde hij aan het einde van zijn lezing het ‘Stedelijk Ethisch Team Breda’, dat bestaat uit vertegenwoordigers van ziekenhuis Amphia, Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, BUAS, Surplus, Woningcorporatie Laurentius, Woningcorporatie Alwel, Gemeente Breda, hogeschool Avans en het Urban Living Lab Breda. Het team adviseert bij digitale ethische vraagstukken in de stad.

Quaars, die de Trots Op Projecten-dag ook opende, ontving een sansevieria van Jan-Willem Wesselink, projectmanager van de bovengenoemde City Deal. Wesselink: ‘Vandaag laten we zien op welke projecten en producten we trots zijn. Maar net als dit plantje staan die projecten niet op zich, maar zijn ze onderdeel van een ecosysteem. Een ecosysteem waarin we elkaar moeten versterken om succesvol te zijn.’ Quaars verklaarde dat te herkennen, en refereerde aan de typisch Bredase carnavalshit waarin de plant centraal staat.

Nederland en Vlaanderen

Wesselink kijkt tevreden terug op de eerste TOP-dag: ‘We wilden laten zien dat de slimme stad geen ver-van-het-bed-show is. Dat is gelukt. Verdeeld over twintig workshops konden deelnemers kennismaken met een brede waaier aan concrete smartcityoplossingen uit Nederland en Vlaanderen. Daarbij keken we naar de stad in alle geledingen: fysiek, sociaal en politiek.’

Vijf van de workshops hadden bovendien te maken met de Slimme Stad Showcase Hazeldonk, die donderdag officieel werd gelanceerd, waar Wesselink heel blij mee is. ‘Het is een interessant en spannend gebied op de grens van Nederland en Vlaanderen en er wordt gewerkt aan nieuwe oplossingen op gebied van safety en security. Daar kunnen we veel van leren.’