Werfkelder aan de Oudegracht in Utrecht. Foto: Wikipedia, Arjandb - Eigen werk

Bewoners vangen bot: vrachtwagenverbod Utrechtse binnenstad blijft van kracht

Het vrachtwagenverbod in de binnenstad van Utrecht om de eeuwenoude werfkelders te sparen, blijft van kracht. De rechtbank in Utrecht heeft een bezwaar van bewoners in het historische centrum ongegrond verklaard. 

De bewoners wonen niet in een straat met monumentale werfkelders. Zij vinden dat zij door het verbod onevenredig zwaar worden getroffen zijn.  

Bij een acuut probleem met bijvoorbeeld de riolering, kunnen zij niet onbeboet een vrachtwagen laten komen, stellen de bewoners van de historische binnenstad. Ook zou het aanvragen van een ontheffing te lang duren. 

Binnenstadbewoners van straten zonder werfkelders mogen een ontheffing aanvragen als zij bijvoorbeeld een verhuiswagen nodig hebben. De bezwaarmakers vinden die regeling te vaag en onzeker. 

Zij verklaarden tegen de rechtbank in Utrecht donderdag dat het onzeker is of die de ontheffing daadwerkelijk wordt toegekend en hoe snel dat gebeurt.  

De drie bestuursrechters stelden in hun uitspraak dat het behoud van de historische waarde zwaarder weegt dan het individuele belang. De rechtbank stelde de gemeente dan ook in het gelijk. 

Volgens de rechters en de gemeente Utrecht hangen alle verkeersmaatregelen in het historische stadshart om vrachtwagens te weren met elkaar samen.  

Eenrichtingsverkeer en het niet kunnen keren op smalle wegen, zorgen ervoor dat vrachtwagens uiteindelijk toch weer in het werfkeldergebeid zouden uitkomen.  

De gemeente Utrecht wil dit tegengaan met een recent aangekondigde proef waarbij kentekencamera's overtreders van het verbod automatisch beboeten.  

Werfkelders en -muren zijn in het centrum van de Domstad door de zware voertuigen in de loop der jaren beschadigd geraakt. Het erfgoed ondergaat daarom sinds enige tijd een grondige restauratie. De werkzaamheden gaan tientallen jaren duren en kosten honderden miljoenen euro's. 

Het vrachtwagenverbod is in 2021 ingesteld. Daarvoor golden ook al maatregelen om zwaar verkeer te beperken. Die waren alleen lastig te handhaven en zodoende kwam de gemeente Utrecht uiteindelijk met een verbod. 

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen