Rond de 17 miljoen euro investeerde de Haagse Unknown Group, de eigenaar van het pand, in de complete renovatie van het gebouw in de Binckhaven, dat ooit fungeerde als tabaksopslag voor sigarettenproducent Caballero en dat daarna in gebruik was als filiaal van de Harting Bank.

‘Het gebouw is eerst helemaal tot de fundering afgebroken en binnen een jaar is het weer volledig opgebouwd tot een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG)’, zegt Jurgen Nieuwenhuijsen, COO van investeerder Unknown Group. Bij de nieuwbouw van het bedrijfsverzamelpand zijn veel oude elementen behouden in combinatie met duurzame materialen.

‘We hebben zoveel mogelijk geprobeerd om de materialen uit het oude pand te hergebruiken. Het hout is hergebruikt evenals de vierkante pilaren.’

Den Haag leed verlies op verkoop De Titaan
De gemeente Den Haag verkocht vorig jaar februari het bedrijfsverzamelgebouw in de Binckhorsthaven aan de Unknown Group. In 2018 besloot de gemeenteraad tot transformatie van het pand. Uit gesprekken met verschillende marktpartijen werd destijds duidelijk dat verkopen aan een investeerder of ontwikkelaar tot een succesvoller concept zou leiden dan exploitatie door de gemeente zelf. De gemeente leed wel flink verlies op de verkoop. Voor de ontwikkeling van het gebouw was de gemeente in totaal 18,1 miljoen euro kwijt. 

De Haagse investeerder heeft met de Titaan, waarvan de feestelijke opening afgelopen dinsdag plaatsvond, grootse plannen. Het 13.000 vierkante meter grote pand in de Binckhorsthaven biedt volop ruimte aan scale- en startups om door te groeien en ruimte voor het testen van met name duurzame en circulaire innovaties.

Pand is voor helft gevuld

Het bedrijfsverzamelgebouw beschikt over 60 kantoorruimtes voor bedrijven met 8 tot maximaal 150 medewerkers. ‘Voor ondernemers die impact willen genereren, is ruimte beschikbaar in Apollo14 hier in de Binckhorst. Nadeel is alleen dat in dit pand ruimtes beschikbaar zijn voor bedrijven met maximaal 8 medewerkers. Hier is meer ruimte voor bedrijven die willen doorgroeien en de ambitie hebben om in de stad Den Haag te blijven’, zegt Nieuwenhuijsen.

Dat dit aanslaat, blijkt al uit het feit dat De Titaan bij de opening volgens Nieuwenhuijsen al voor de helft gevuld is met start en scale-ups die zich bezighouden met de meest uiteenlopende (maak)activiteiten.

Een ander deel van de benedenverdieping is gereserveerd voor onder andere een bedrijf dat lichtgewicht mechanische exoskeleten produceert. Ook is er een bedrijf dat op deze verdieping op vloeroppervlak van 1000 vierkante meter een ‘maakkeuken’ gaat ontwikkelen. ‘Hier krijgen ondernemers die zich bezighouden met voedsel innovaties de mogelijkheid om nieuwe producten te ontwikkelen, te testen en te demonstreren.

'We willen uitgroeien tot de grootste impactcampus van Europa'

Een andere opmerkelijke huurder is een energiebedrijf dat in het pand gaat testen of het mogelijk is een zelfvoorzienend energiesysteem te maken voor het gebouw, door waterstof te produceren via elektrolyse met de energie van de 1.000 zonnepanelen op het dak.

Het bijzondere aan De Titaan is volgens Nieuwenhuijsen dat verschillende functies samenkomen voor zowel bedrijvigheid als onderwijs. Zo is in het pand de Unknown University of Applied Sciences gevestigd, een geaccrediteerde hbo-opleiding met 150 studenten. 'Wie bieden daarmee een omgeving waar talent en bedrijfsleven samenkomen', zegt  Nieuwenhuijsen.

Studenten van deze hbo-opleiding volgen in het pand hun colleges en krijgen ook de mogelijkheid om tijdens hun studie een bedrijf op te starten en een bachelorsdiploma te behalen. ‘Onze droom is dat we met de partners in de regio dat we hier van de Binckhaven, als onderdeel van dit transformatiegebied, de grootste impactcampus maken van Europa.’

Die ambitie deelt de Haagse investeerder met andere regionale innovatieve broedplaatsen zoals The New Farm, Apollo14 zetten en met incubator en accelerator Yes!Delft. ‘Samen met deze partijen vormen we een ecosysteem. We concurreren niet met elkaar, maar werken we juist samen om het innovatieve karakter van Nederland en Den Haag te benadrukken.’

Volgens de Haagse wethouder Saskia Bruines van Economie versterkt De Titaan het vestigingsklimaat in de Binckhorst. ‘Ondernemers zijn de motor die onze lokale economie draaiende houdt. Ik ben dan ook blij dat het is gelukt om voor tientallen bedrijven nieuwe bedrijfsruimte te laten bouwen.’