‘De nieuwe woon-zorgcomplexen komen in Hardenberg, Culemborg, Aalten, Brummen, Heerhugowaard (2x), Almelo, Velthoven, Steenbergen, Halsteren, Heerlen, Tilburg (2x), Boxmeer, Eibergen, Arnhem (2x), Hellevoetsluis (2x), Hoofddorp, Eden en Spijkenisse’, laat Amvest weten.

De 22 zorgcomplexen komen in en rondom steden, maar ook in provinciale gebieden. 15 van de 22 staan niet in een G40-gemeente. De bestemmingslocaties Heerlen, Eibergen, Aalten zijn bovendien krimpgebieden.

Deze locatiekeuze is interessant omdat niet alle vastgoedontwikkelaars staan te springen om zorgcomplexen in provinciale gebieden te realiseren. Het risico is namelijk dat de vraag naar ouderenzorg na de vergrijzingspiek afneemt.

Tegen Stadszaken zei Achmea Real Estate eerder ‘niet meer dan tien procent van levensloopbestendige woningen in de landelijke gebieden te realiseren.’

Zorgbehoefte voor mensen met dementie

In een reactie zegt zorgaanbieder Dagelijks Leven dat hier rekening mee is gehouden. ‘Wij voorzien dat er in deze locaties meer zorgbehoefte ontstaat voor mensen met dementie’, zegt Martijn Smouter, communicatiemanager bij Dagelijks Leven.

‘Onze projectmanagers en locatieontwikkelaars overleggen in goed contact met Nederlandse gemeenten hoe de vraag naar zorg ontwikkelt.’

Een terugval in de provinciale locaties voorziet Dagelijks Leven vooralsnog niet. ‘De vraag naar dementiezorg zal naar verwachting verdubbelen de komende jaren. Daarmee verwachten wij ook voorbij de vergrijzingspiek zorg te moeten bieden op deze locaties’, benadrukt Smouter.

Naar verwachting is over dertien jaar ruim 24 procent van de Nederlandse bevolking ouder dan 65 jaar, nu is dat nog 20 procent. De vergrijzing blijft het hardst toenemen in kleinere gemeenten, mede door de uitstroom van jongeren. In de grote steden gaat het om 19 procent vergrijzing in 2035 (nu 14 procent). In kleinere gemeenten is dat in veel gevallen 30 procent of meer. De vergrijzingskloof tussen stad en platteland neemt de komende dertien jaar dus toe.
 

480 nieuwe zorgwoningen

In totaal levert de aankoop 480 nieuwe zorgwoningen op. Huurder Dagelijks Leven is een Nederlandse zorgaanbieder voor ouderen met dementie in het betaalbare huursegment. Dat doen ze in een kleinschalige setting met maximaal 22 bewoners per locatie.

De twee complexen in Culemborg (Gelderland) en Hardenberg (Overijssel) zijn op 2 augustus al opgeleverd. De overige twintig locaties zijn in aanbouw of zijn nog te realiseren, en liggen verspreid over Nederland. Oplevering daarvan staat gepland voor 2023, 2024 en het eerste halfjaar van 2025. Alle complexen voldoen aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw).

Amvest Living & Care Fund bezit nu in totaal 85 zorgcomplexen, waarvan ze 75 verhuren aan Dagelijks Leven. De transactie heeft een waarde van 85 miljoen euro. Amvest kocht het van Dagelijks Leven Vastgoed B.V. en Oren Holding B.V., beiden dochterondernemingen van de internationale zorgaanbieder Orpea Group.