‘Met de verhuiscoach ondersteunen we 55-plussers bij het zoeken naar passende woning’, zegt gedeputeerde Dirk Vreugdenhil. ‘Bijvoorbeeld dichterbij winkels of naar een kleinere woning, omdat de kinderen het huis uit zijn. Met de woning die ze achterlaten geven we starters en gezinnen een kans op een nieuwe woning. Hiermee zetten we de Gelderse woningmarkt weer in beweging.’

De provincie financiert de coaches en zet ze in voor verhuizingen vanuit de sociale huur in Gelderland: van grote huurwoning naar een kleinere woning. De verhuiscoach gaat met de mensen in gesprek over hun woonwensen, via e-mail, telefoon of tafelgesprek, en helpt ze op weg. Om de stap naar een nieuwe woning te overzien maakt de verhuiscoach een woonplan. Er wordt gekeken naar hun levensfase, mogelijke belemmeringen en wat ze zal stimuleren.

De coaches nemen niet de regie op zich en hebben geen invloed op het beschikbare woningaanbod of eventuele voorrangsregelingen. Daarvoor zijn ze afhankelijk van de woningcorporaties. Ze bieden puur ondersteuning en advies.

Wel kunnen de verhuiscoaches ter ondersteuning een aantal doorstroommaatregelen inzetten. Nadat het verhuistraject met de verhuiscoach is doorlopen, wordt er bekeken of diegene in aanmerking komt voor de eenmalige verhuisvergoeding van 2.000 euro. Dit moet de financiele drempel om te verhuizen verlagen. Hiervoor stelt de provincie Gelderland vanaf afgelopen juli twee miljoen euro beschikbaar.

Al 515 verhuisvergoedingen versterkt

Tot nu toe hielpen de verhuiscoaches meer dan duizend 55-plussers bij het zoeken van een passende woning. Afgelopen juli waren er 515 verhuisvergoedingen verstrekt. Het doel van de provincie is om uiteindelijk 1.500 mensen te verhuizen naar een passende woning. Dit moet vervolgens een verhuisbeweging van nog eens 4.500 mensen op gang brengen.

Sinds 2021 zijn verhuiscoaches voor 55-plussers structureel actief in Gelderland. Specifiek in Noord-Veluwe, Nijmegen, Arnhem, Apeldoorn, Zutphen/Brummen, Epe/Heerde/Hattem, Ede en Heumen/Berg en Dal.

Het project is een samenwerking van de provincie Gelderland met onder meer corporaties deltaWonen, Omnia Wonen, UWOON, Woningstichting Putten en de betreffende gemeenten.