Foto: Lichtwolke / iStock.com

Ontwikkelaars en beleggers: ‘Verklaar nieuwe huurwet niet controversieel’

Ontwikkelaars en beleggers willen dat de Wet betaalbare huur zo snel mogelijk behandeld wordt. Die oproep doen Neprom en IVBN in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer en demissionair minister De Jonge. Als de wet controversieel wordt verklaard dan leidt dat tot minder woningbouw, vrezen beide brancheorganisaties.

In de brief dringen beide brancheverenigingen aan bij de kamer en minister De Jonge om de zogenaamde 'Wet Betaalbare Huur' nog voor de verkiezingen in november in behandeling te nemen. Mocht de nieuwe huurwet controversieel worden verklaard dan betekent dit dat het volgende kabinet pas over de wet stemt.  

De wet, die De Jonge vlak voor het zomerreces voor advies naar de Raad van State stuurde, moet de huurprijzen in het middensegment inperken. Neprom en IVBN staan tot op zekere hoogte achter de wet omdat het voor huurders steeds moeilijker wordt om betaalbare woningen in de vrije huursector te vinden. Het voorstel moet volgens beide brancheorganisaties alleen wel op een paar ‘essentiële’ punten worden aangepast.

Bij invoering zouden de huren van 157.000 bestaande huurwoningen bij mutatie met gemiddeld 240 euro per maand moeten worden verlaagd. Dit zorgt nu al voor een verkoopgolf onder particuliere beleggers.

De brancheverenigingen pleiten voor ruimte om de huren jaarlijks met de inflatie plus maximaal 1 procent te verhogen. Zij dringen bij De Jonge ook aan op een ingrijpende modernisering van het Woningwaarderingsstelsel, zodat extra kwaliteit en voorzieningen in een hogere huur kunnen worden vertaald. Tot slot willen beide de verhoging van de overdrachtsbelasting voor huurwoningen terugbrengen naar 6 procent.

Neprom en IVBN benadrukken dat uitstel zorgt voor een aanzienlijke onzekerheid bij beleggers. Gevolg is dat zij zich mogelijk terugtrekken uit de Nederlandse woningmarkt, waardoor een langdurig tekort dreigt aan huurwoningen. Dit is met name het geval bij grootschalige binnenstedelijke appartementencomplexen.

In september besluit de Tweede Kamer welke onderwerpen controversieel worden verklaard. De Jonge lijkt in de Kamer verzekerd van steun van D66, CDA en ChristenUnie. De VVD is van meet af aan kritisch geweest op de wet.

Dit bericht delen via:

Gerelateerde artikelen