Het Ondernemersfonds is sinds 2014 al actief in de binnenstad van Tilburg. De ruim zeshonderd plaatselijke ondernemers werken sindsdien samen om bezoekers aan de binnenstad van Tilburg te binden en de aantrekkelijkheid van het gebied te vergroten. Het fonds wordt gefinancierd door het terugstorten van reclamebelasting die de ondernemers betalen aan de gemeente.

De Spoorzone is de afgelopen jaren flink gegroeid als nieuwe Tilburgse hotspot. Het gebied rondom het spoor is 75 hectare groot en werd tot 2011 nog gebruikt voor onderhoud aan treinmateriaal. Nadat de gemeente het gebied overkocht zorgde een succesvolle gebiedsontwikkeling, met aandacht voor wonen en werken, dat steeds meer ondernemers naar het gebied trokken: startups, horeca, flexplekken, maar ook Tilburg University en ROC Tilburg zijn er gehuisvest. Ook bezoekers weten de Spoorzone inmiddels goed te vinden.

Vanuit de ondernemers zelf groeide vervolgens de wens om meer samenwerking en een professionele aanpak van het gebied met activiteiten. Om deze wens vorm te geven hebben alle ondernemers van midden juni tot midden juli gestemd op een speciale hiervoor gemaakt plan. Van de opkomst van 64 procent stemde 61 procent van de ondernemers voor.

‘De Spoorzone is de laatste jaren een onlosmakelijk deel van onze binnenstad geworden’, zegt Stefan van Aarle, voorzitter Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg, op de website van Make It In Tilburg. ‘Nu de ondernemers zich met elkaar verbinden en aansluiten bij het Ondernemersfonds Binnenstad Tilburg is een belangrijke volgende stap gezet. In samenwerking gaan we het gebied de komende jaren verder versterken.’

Michel van Hoek, afgevaardigde vanuit de Spoorzone in het bestuur van het Ondernemersfonds vult aan: ‘We kunnen meeliften op projecten die al ontwikkeld zijn, zoals de sfeerverlichting en projecten om de openbare ruimte te versterken. Alle ondernemers kunnen de komende jaren met voorstellen komen, waarbij ons doel is dat iedereen profijt ervaart van de investeringen.’

Afgerond is de Spoorzone nog niet. De toekomstplannen maken duidelijk welke waarde de samenwerking kan zijn voor zowel de Spoorzone als het Tilburgse Ondernemersfonds. Een greep uit de geplande transformaties zijn de in 2024 te verschijnen ‘Young Professionals Campus’, met ruimte voor ondernemerschap onderwijs en wonen, de komst van een nieuwe parkeergarage, en de voor 2025 geplande ‘Clarissentoren’, een woontoren met circa 270 appartementen. In het algemeen komt er nog meer ruimte voor appartementen, kantoren, horeca, cultuur en groen in de Spoorzone.