De elektriciteitsopbrengst blijft, 0ok na herstel van de bij aanleg verkeerd aangesloten modules, sterk achter bij de geraamde 137 megawattuur (MWh) per jaar’, schrijft Thijs ten Brinck van het weblog Watisduurzaam.  

Na twee jaar zou het 274 MWh moeten zijn, maar het display naast het fietspad gaf 15 juli 71,23 MWh aan. ‘Krap 26 procent van de beoogde opbrengst.’ 

Oorzaken zijn volgens Ten Brinck onder meer de stand van de panelen. Die liggen recht in plaats van gekanteld naar de zon. Ook de vervuiling van de stroeve toplaag van de panelen speelt een rol, zegt hij tegen RTV Utrecht.

Meer fietspaden met zonnepanelen

Hoewel het zonnefietspad in Maartendijk met 350 meter op dit moment de langste is, is het niet de enige. Het zijn allemaal pilots, zegt leverancier SolaRoad, een consortium van TNO, provincie Noord-Holland, Ooms Civiel, (onderdeel van Strukton) en Dynniq. 

Er zijn 'SolaRoads’ in Noordwijk, Spijkenisse, Haaksbergen en Blauwestad. Ook zijn er fietspaden in Frankrijk en wordt getest op wegen voor zwaar vervoer, zoals vrachtwagens.  

Onder meer de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, in Grave en Oirschot en Wagenberg, en Noord-Holland testen zonnepanelenfietspaden. Zo wordt volgende maand op een fietspad van 500 meter langs de N232 bij Vijfhuizen zo'n zeshonderd zonnepanelen gelegd. Die moet zeker twintig jaar meegaan.